Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ BBC/M.V. ]

01. 08. 2022. 07:05 >> 07:02

SMRTNI SLUČAJEVI VAN AFRIKE

Širom svijeta oko 22 hiljade zaraženih majmunskim boginjama

Muškarac star 41 godinu u Brazilu umro je od posljedica zaraze majmunskim boginjama i time je prvi smrtni slučaj od virusa van Afrike. Španija je ubrzo potom objavila dva smrtna slučaja - prva u Evropi, piše BBC. Prošle nedelje, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja za globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju. Crna Gora je prijavila juče prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama. 

Infekcije su obično blage i rizik za opštu populaciju je nizak.

Brazilsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je žrtva patila od oslabljenog imunološkog sistema, a da su "komorbiditeti pogoršali njegovo stanje".

Brazil je do sada prijavio 1.066 potvrđenih slučajeva i 513 sumnjivih slučajeva virusa. 

Ubrzo nakon toga, špansko ministarstvo zdravlja potvrdilo je prvi smrtni slučaj u Evropi od virusa - pacijent koji je bolovao od encefalitisa.

Španske vlasti su u subotu potvrdile drugu smrt povezanu sa majmunskim boginjama.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je od 3.750 pacijenata obolelih od majmunskih boginja sa dostupnim informacijama, njih 120 ili 3,2 odsto hospitalizovano.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, širom sveijta ima 21.148 slučajeva.

Virus majmunskih boginja je član iste porodice virusa kao i male boginje, iako je mnogo manje težak i stručnjaci kažu da su šanse za infekciju male.

Javlja se uglavnom u udaljenim djelovima zemalja centralne i zapadne Afrike, u blizini tropskih kišnih šuma.

Zdravstveni zvaničnici preporučuju ljudima koji su pod najvećim rizikom od izloženosti virusu - uključujući neke gej i biseksualne muškarce, kao i neke zdravstvene radnike - da treba da koriste vakcinu.

Prošle nedjelje, generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da bi proglašavanje epidemije globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom pomoglo da se ubrza razvoj vakcina i sprovođenje mjera za ograničavanje širenja virusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније