Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

30. 07. 2022. 16:39 >> 16:36
1

JOVANOVIĆ

Medijski pismen građanin preduslov za demokratizaciju društva

Medijski pismen građanin preduslov je za demokratizaciju crnogorskog društva, jer može da donosi racionalne odluke, rekao je analitičar Digitalnog forenzičkog centra Milan Jovanović.

On je naveo da se tema medijske pismenosti dugo godina provlači kroz crnogorski javni diskurs i da je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je inkorporirala medijsku pismenost kao izborni predmet u srednjim školama.

„Međutim to nije zaživjelo i čini mi sa, prema podacima koje sam nedavno i čuo, interesovanje iz godine u godinu opada, tako da to nije na zadovoljavajućem nivou“, kazao je Jovanović u podkastu agencije MINA.

Jovanović je objasnio da je medijska pismenost sposobnost kritičkog pristupanja vrednovanja, analiziranja i upijanja informacija.

„Samo građanin, koji može kritički da vrednuje stvari, je preduslov za napredak demokratije, za demokratizaciju crnogorskog društva, jer takav građanin može da donosi racionalne odluke“, rekao je Jovanović.

Kako je kazao, prema indeksu medijske pismenosti koji obuhvata 35 zemalja, Crna Gora je prošle godine bila na 32. mjestu.

Jovanović je istakao da je pogotovo važna medijska pismenost među mladima, jer su oni najviše izloženi informacijama sa svake strane.

„Medijska pismenost preduslov za izlazak iz krize koja se naziva kriza lažnih vijesti i dezinformacija, ne samo u crnogorskom, nego i svakom društvu“, smatra Jovanović.

On je naveo da je u Crnoj Gori posljednjih nekoliko mjeseci jedna od dominantnih tema rat u Ukrajini i da se kroz određene crnogorske medije plasira sve ono što se može pronaći na ruskim državnim medijima.

"Odnosno narativi, dezinformacije da se rat gotovo ne odvija, da Ukrajinci možda napadaju sami sebe, do toga da se ruske trupe zapravo ne nalaze u Ukrajini“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je to nešto što se ne nalazi samo posljednjih dana i da su to određeni mediji koji u Crnoj Gori preuzimaju i plasiraju takve informacije u kontinuitetu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније