Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

30. 07. 2022. 07:08 >> 23:02
1

KRIJUMČARENJE CIGARETA

Na sivom tržištu najzastupljeniji Trokadero, Eva Slims, Prestige, Corset...

Crnogorska policija identifiovala je najzastupljenije zaplijenjene brendove cigareta oduzete na sivom tržištu, i ima ih 20. To su Merilyn, Cosmopolitan, Prestige, Corset i Eva Slims (proizvedene u Bugarskoj), Trokadero i FM (proizvedene u Makedoniji), Ashima (proizvedene u Kini), Mac super slims (UAE), kao i Regina, Marble, Ibiza, Duhe classic, King, Virginia King, A1, Ma, Like, President i Fancy. U Crnoj Gori, po tvdnji policije, krijumčarenjem duvana bave se organizovane kriminalne grupe koje su uključene i u druge kriminalne aktivnosti, grupacije blisko povezanih ljudi, kao i pojedinci.

Kako se tvrdi u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021), s obzirom na situaciju u prometu duvana i duvanskih proizvoda na crnogorskom tržištu, prepoznat je interes da se pojačaju aktivnosti svih relevantnih institucija u Crnoj Gori kako bi se u što većoj mjeri suzbio ilegalni promet ovih proizvoda.

"Najviše slučajeva krijumčarenja registrovano je na najfrekventnijim graničnim prelazima, otvorenim prostorima i u maloprodajnim objektima. Sankcionisanje krijumčarenja podrazumijeva oduzimanje krijumčarene robe, izdavanje prekršajnih naloga i izricanje novčanih kazni, a u određenim slučajevima, kada se steknu zakonski uslovi i podnošenje krivičnih prijava. Zaplijenjene cigarete su bile namijenjene kako daljem krijumčarenju tako i crnogorskom tržištu", piše u policijskom dokumentu.

Istaknuto je da su u Crnoj Gori krajnji i najvidljiviji učesnici krijumčarskih lanaca ulični prodavci, pa tako imamo i veliki broj zapljena na pijačnim i otvorenim prostorima.

Najviše takvih zapljena je izvršeno na teritoriji Podgorice, Berana, Kolašina, Bijelog Polja, Rožaja, Nikšića, Bara, Budve, Cetinja, Herceg Novog, Pljevalja i Danilovgrada, tvrdi policija. 

"Najzastupljeniji zaplijenjeni brendovi cigareta oduzeti na sivom tržištu duvanskih proizvoda su: Merilyn, Cosmopolitan, Prestige, Corset i Eva Slims (proizvedene u Bugarskoj), Trokadero i FM (proizvedene u Makedoniji), Ashima (proizvedene u Kini), Mac super slims (UAE), kao i Regina, Marble, Ibiza, Duhe classic, King, Virginia King, A1, Ma, Like, President, Fancy", navedeno je u tekstu policijskog dokumenta. 

Kako se tvrdi, ilegalno tržište Crne Gore u najvećoj količini snabdijeva se posredstvom krijumčarskih ruta, kroz kriminalne aktivnosti pojedinaca (tzv. mravlje krijumčarenje) ili kriminalnih grupa koje karakteriše određeni stepen međusobne povezanosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније