Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

30. 07. 2022. 07:13 >> 07:10
1

SVE OTIŠLO PREDALEKO

Snimanje, praćenje i prisluškivanje - mehanizam za obračun

Snimak koji je juče objavio M portal, na kojem se, između ostalog, može čuti glas ministra bez portfelja Zorana Miljanića, nije prvi, a po svemu sudeći, ni posljednji slučaj takve objave u Crnoj Gori. Do danas, između ostalih, objavljivani su snimci razgovora funkcionera, bivšeg gradonačelnika, novinara, osumnjičenih i onih koji to nijesu. Snimke su objavljivali biznismeni, pojedine političke partije, a transkripte čak i tužilaštvo. Kada to čine mediji, nije sporno, ali jesu, kažu naši sagovornici, sumnjivi motivi.

Ocjena istražitelja ili sud javnosti? Pitanje je od čega akteri spornih snimaka u Crnoj Gori treba više da strepe. Video i audio materijali, transkripti razgovora, objavljivani su i ranije, a po svemu sudeći biće ih i ubuduće. Mediji na to, kaže naš sagovornik imaju pravo ali čini se i sumnjive motive.

"Mediji imaju praov i obavezu da sva pitanja od javnog interesa aktuelizuju, ali čini se da se previše toga radi na jedan način koji ukazuje da iza svega stoje neki politički a moguće i neki drugi motivi. Crna Gora je može sei to reći jedno na neki način pretpolitičko društvo u kojem imamo na djelu i jednu vrstu sukoba interesa raznih političkih i drugih", kaže advokat Veselin Radulović.

A kada se u takvoj atmosferi plasira određeni materijal, istražitelji su svi, pa to svako na svoj način analizira. Tako je bilo i juče, kada su objavljeni snimci na kojima se može čuti glas ministra bez portfelja Zorana Miljanića i drugih, a koji navodno upućuju na koruptivne radnje.

"Osnovno pitanje je da li je snimak pribavljen u skladu sa zakonom, vjerovatno da nije. Ukoliko nije pribavljen u skladu sa zakonom ono se ne može koristiti u dokaznom postupku, ali svakako da tužilaštvo može koristiti podatke koji proizilaze iz snimka na osnovu komunikaicje koja je izvrsne a mogu se te informacije koristiti da se preudzmu druge mjere i radnje da se provjere navodi", kaže bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Miodrag Laković.

"Kako je taj snimak mogao u ovoj fazi postupka da dođe u posjed novinara van tužilacke organizacije, problematično je ako se to desilo i to je znak za alarm", ističe Veselin Radulović.

A bilo je slučajeva kada su novinari čak i prije nadležnih bili u posjedu važnih dokumenata. Tako je ranije, iz policije saopšteno pojedinim medijima da nijesu bili upoznati sa sadržinom materijala koji je 3. maja objavljen, a koji se odnosi na sada osumnjičene Petra Lazovića i Ljuba Milovića. Tada je javnost imala rijetku privilegiju, da se u isto vrijeme kada i inspektori, upozna s navodima o švercu kokaina. Takođe neuobičajenoj praksi svjedočili smo 12. februara prošle godine, kada je Specijalno tužilaštvo objavilo transkripte razgovora funkcionera Demokratske crne gore. Oi to su samo neki u moru mnogih slučajeva - od koverte do televizora od 55 inča.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније