Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

29. 07. 2022. 14:02   >>  13:59

MINISTARSTVO EKOLOGIJE I AMCHAM

Odgovornim odnosom prema životnoj sredini unapređujemo i poslovni ambijent

Američka privredna komora potpisala je sedam memoranduma o saradnji u okviru programa "Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga" koji sprovodi sa Vladom Crne Gore, i to sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom finansija, Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom javne uprave, Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Posljednji u nizu potpisale su predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Strateško planiranje prostora i životne sredine, kao i unapređenje poslovnog ambijenta u oblasti građevinarstva i građevinskih proizvoda, kako je kazala Vuksanović, samo su neke od oblasti koje Američka privredna komora i Ministarstvo mogu zajedno unaprijediti.

"Zaštita životne sredine i odgovoran odnos prema prirodi nemaju alternativu. Uključivanje poslovne zajednice u kreiranje jasnih propisa i u tim oblastima doprinosi da naše tržište bude privlačnije investitorima, posebno onima iz Sjedinjenih Američkih Država i Zapadne Evrope, članica EU. Takvi investitori sa sobom, osim kapitala, donose i njeguju sistem vrijednosti, zasnovan na društveno-odgovornom poslovanju. Timskim radom i dijalogom u Komitetima za nekretnine i za zaštitu životne sredine daćemo doprinos kreiranju politika usmjerenih na uspostavljanje i promovisanje koncepta Zelene agende i cirkularne ekonomije. Stvaranjem uslova za razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori koji vode ka smanjenju karbonskih emisija i podrškom promociji održivog razvoja, uspostavljanjem ESG standarda, kao i primjenom novih tehnologija čistije proizvodnje približićemo se standardima razvijenih ekonomija", poručila je Vuksanović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović saopštila je da je potpisivanje Memoranduma potvrda namjere Ministarstva da unaprijedi i konkretizuje saradnju sa Američkom privrednom komorom, kao važnim partnerom sa već prepoznatim rezultatima u stvaranju povoljne investicione klime.​

"Nemam dilemu da postoji ogroman prostor za saradnju i da nam je sve znanje i iskustvo neophodno kako bismo zajedničkim snagama postavili dobre osnove za sistemska rješenja, posebno u pogledu planiranja prostora i upravljanja otpadom. Privredni oporavak Crne Gore mora biti uravnotežen sa ekološkim, a jasno je da AmCham promoviše zdrave insvesticije uz zdrav odnos prema životnoj sredini", poručila je ministarka Novaković Đurović.

Američka privredna komora je 6. juna sa Vladom Crne Gore potpisala krovni Memorandum o saradnji na programu "Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga".

"Cilj programa je da se intenzivira saradnja između institucija, a kontinuiranim dijalogom uspostavi predvidljiviji i transparentniji poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava. Program pruža mogućnost javnom sektoru da razmijeni informacije i know how u određenim oblastima, unaprijed najavi, te unaprijedi svoje politike. S druge strane, daje priliku privatnom sektoru da se pravovremeno upozna sa politikama donosioca odluka, te da ih bolje razumije i adekvatno primijeni", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније