Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

26. 07. 2022. 10:59 >> 11:06
5

METODOM VITREKTOMIJE

Ljekari KCCG-a izvadili pacijentu bakarnu žicu iz oka dugu 12 mm

Oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uspješno su izveli operaciju vađenja bakarne žice dužine 11-12 mm, koja je bila zabodena u unutrašnje duboke strukture zida očne jabučice 62-godišnjeg pacijenta u gotovo cijeloj dužini, saopšteno je iz KCCG-a.

Operacija je urađena minimalno invazivnom hirurgijom, metodom vitrektomije, što je ujedno prvi put da se ovakva vrsta intervencije obavila u KCCG.

“Zbog rijetkosti mehanizma i vrste povrede u pitanju je i u svijetu izuzetno rijetka oftalmološka operacija. Pacijent kod koga je uspješno odrađena intervencija, koja je dovela do očuvanja kako anatomskog integriteta, tako i vidne funkcije, ima 62 godine, a imao je povredu desnog oka zbog koje je dobio i gnojnu upalu svih unutrašnjih djelova oka”, navodi se u saopštenju.

Operaciju, koja je trajala tri sata, izvela je doktorka Danijela Đurović Raonić, a asistirala je doktorka Biljana Milojko Šćepović. Ostali članovi tima bili su anesteziolog Zoran Jovančević, instrumentarke Danijela Simonović i Ivana Jelušić i anestetičarka Kristina Novaković.

“ Takođe je doktorka Đurović Raonić prvi put, pacijentu starom 51 godinu, ugradila multifokalno sočivo u lijevo, a zatim i u desno oko. Pacijent koji je od svoje desete godine života nosio naočare zbog kratkovidosti, sada ima vidnu funkciju na oba oka 100% bez naočara, kako na daljinu, srednju daljinu i blizinu i daju mu kao intelektualcu izuzetan radni i životni komfor”, kazali su z KCCG.

“Ovo je dokaz da oftalmolozi KCCG prate savremene trendove u liječenju oftalmoloških pacijenata i kontinuiranim uvođenjem novih procedura podižu kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u Klinici za očne bolesti”, zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније