Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

21. 07. 2022. 11:50   >>  11:48 1

REAGOVANJE ROMSKOG SAVJETA I GA

Komunalno radno odijelo nije dio romske kulturne nošnje

Romski savjet reagovao je na  projekat Crnogorske kulturne mreže (CKM) "Crna Gora bez podjela", u okviru kojeg su na fotografijama koje ilustruju projekat prikazani mladi ljudi u narodnim nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, dok su Romi obučeni u odijelo radnika komunalnog preduzeća.

 
Romski savjet se, kako kažu,  godinama unazad bori da svoj narod predstavi u pozitivnom svjetlu.
 
"Puno napora i resursa je ulozeno u inkluziju Roma u Crnoj Gori", kazali su oni i dodali da najpštrije osuđuju pomenuti projekat.
 
"Smatramo da radnici zapošljeni u D.O.O "Čistoća" u radnom odjelu nisu dio romske kulturne nošnje i svaka alegorija ne moze doprinijeti smanjenju stereotipa ma koliko u dobroj volji bila namijenjena", kazali su u reagovanju.
 
Dodaje se da da su realizatori projekta prisustvovali godinama ranije obilježavanju Dana Roma 8. April znali bi da postoji nošnja koja predstavlja romsku kulturu. 

"Da je umjetnicko djelo zamislili bi se, ali ovako jedna NVO ne smije raditi jer se ovime produbljuje sve za sta smo se zalagali.
Da se zapitamo da je umjesto bilo koje druge nosnje bila uniforma čistoće, bi li se smjelo i pomisliti na to", pitaju se u Romskom savjetu.
 
Građanska alijansa: Projekat CKM-a promocija diskriminatornih obrazaca
 
I Građanska alijansa osudila je način na koji su predstavljeni građani romske populacije u Crnoj Gori. 
 
"Ovo je promocija diskriminatornih obrazaca, čime se direktno doprinosi osnaživanju predrasuda i etničke distance koji su već izraženi prema Romima u CG", navodi GA na svom Tviter profilu. Dodaju da radnička uniforma nije sinonim za lica romske populacije, "možete se upoznati kroz publikaciju koju je objavila GA, pod nazivom “Promocija kulture, tradicije i jezika Roma i Egipćana”".
 
Oni su pozvali zaposlene u Crnogorskoj kulturnoj mreži da se kroz objavljenu publikaciju upoznaju sa uspješnim pričama naših sugrađana koji pripadaju romskoj zajednici, njihovoj bogatoj kulturi i tradiciji.
 
 
 
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније