Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Sanjin Vešović [ Radio Crne Gore ]

27. 06. 2022. 06:59 >> 08:28
2

GLAVATOVIĆ

"Neprimjerene prognoze, potresi se ne mogu precizno predvidjeti"

Regionalni mediji pišu da Balkan, navodno, ulazi u period jakih zemljotresa. Takve prognoze seizmolog Branislav Glavatović smatra neprimjerenim jer se, kako pojašnjava, vrijeme nastanka potresa ne može precizno predvidjeti. Građevinski inžinjeri ističu da je kvalitetna stanogradnja dobra zaštita od posljedica seizmičke aktivnosti. Navode i da su legalno podignuti objekti u Crnoj Gori uglavnom seizmički sigurni, ali i tu, kako kažu, postoje propusti.

Regionalnu javnost uzburkalo je pisanje medija da, prema procjenama pojedinih seizmologa, Balkan ulazi u desetogodišnji period jakih zemljotresa.

Seizmolog u penziji Branislav Glavatović takve prognoze smatra neprimjerenim.

“Orjentisane su ili na stvaranje neopravdane panike u narodu ili imaju neku drugu svrhu“, ističe Glavatović.

Glavatović za Radio Crne Gore objašnjava da se potresi ne mogu precizno predvidjeti zbog prirode ove naučne oblasti i zbog složenosti procesa nastanka zemljotresa.

“Nijedna prognoza do sada nije zaživjela, odnosno nije se pokazala istinitom, ako ih je i bilo od strane relevantnih institucija. Zato što su kompleksni geološki uslovi u kojima se stvara ta energija koja se generiše u vidu potresa“, navodi Glavatović.

Kvalitetna gradnja objekata dobra je zaštita od razornih zemljotresa, ističu građevinski inžinjeri. Profesor na Gradjevinskom fakultetu u Podgorici Srdjan Janković našem Radiju je kazao da legalne zgrade u Crnoj Gori uglavnom zadovoljavaju zahtjeve seizmičke bezbijednosti.

“Većina zgrada, posebno većih, značajnijih, koje su prošle svu propisanu proceduru, u velikoj mjeri su seizmički sigurne, ali ne možemo, naravno, govoriti u apsolutnim kategorijama“, pojašnjava Janković.

No, problem može nastati kod nepropisno izgradjenih objekata.

“Kod njih je ta seizmička sigurnost pod znakom pitanja“, podvlači Janković.

Svjedoci smo, pak, da se i u legalnoj novogradnji dešavaju propusti, što potvrdjuju slučajevi otpadanja fasada i krovova prilikom jakog vjetra.

Za profesora Jankovića to je pokazatelj da nije važno samo projektovanje već i kako su izvedeni građevinski radovi.

„To pokazuje da se prilikom izgradnje objekata dešavaju greške. Važno je kako su se radovi izveli, ali u krajnjem i kako se zgrade održavaju“, kazao je Janković Radiju Crne Gore.

Profesor Janković navodi da će u našoj zemlji od avgusta važiti novi evropski propisi o izgradnji objekata, koji bi, vjeruje, trebalo dodatno da poboljšaju stanogradnju.

Sanjin Vešović, RCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније