Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

23. 06. 2022. 14:37 >> 14:35

ŠĆEKIĆ-JUKIĆ

Saradnja da bude brža radi zajedničke dobrobiti osiguranika

Crna Gora je spremna da saradnju i komunikaciju sa zdravstvenim sistemom Bosne i Hercegovine (BiH) učini agilnijom i bržom s ciljem zajedničke dobrobiti za osiguranike i korisnike zdravstvenih usluga, ali i medicinsko osoblje i donosioce odluka. To je rekao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na sastanku sa ambasadorom BiH u Crnoj Gori Branimirom Jukićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, ocijenjeno je da dvije države imaju odlične i primjerne odnose saradnje o čemu, između ostalog, svjedoče desetine sporazuma, ugovora i memoranduma, a iskustva i usmjerenost zdravstvenih sistema dvije države značajan su benefit za građane.

Navodi se da su se Šćekić i Jukić saglasili da je to pokazao buran pandemijski period gdje su zdravstveni sistemi, ali i sve institucije, pokazale besprekornu odlučnost i spremnost da pomognu jedni drugima, saglasili su se sagovornici.

“Reagionalni okvir saradnje veoma je važan jer smo upućeni jedni na druge kroz najrazličitije i najtješnje veze od službenih do porodičnih, a naša saradnja je bez pokidane niti”, kazao je Šćekić.

On je naglasio značaj Zapadnog Balkana kao čvorišta pozitivnih dešavanja i ideja koje će koristiti cijelom region.

Šćekić je istakao da su spremni da saradnju i komunikaciju sa zdravstvenim sistemom BiH učine agilnijom i bržom s ciljem zajedničke dobrobiti za osiguranike i korisnike zdravstvenih usluga, ali i medicinsko osoblje i donosioce odluka.

Kako je ocijenio, ima dosta prostora da se iskustva u okviru zdravstvenih sistema razmijene, ima mogućnosti za usavršavanje i napredak, kao i za recipročnu razmjenu usluga koje su nedostatne u jednom ili drugom sistemu zdravstva.

"Naši zdravstveni sistemi treba da budu usmjereni jedni na druge pa tek kada se iscrpe mogućnosti zajedničkih okvira, pomoć tražimo dalje prema inostranstvu", smatra Šćekić.

Iz Ministarstva su naveli da je Šćekić upoznao Jukića sa prioritetima rada tog resora, uz jasnu opredijeljenost na smanjenje listi čekanja za specijalističke preglede, kadravsko i infrastrukturno osposobljavanje, te posebnu intenciju ka jačanju i pozicioniranju javnog zdravstva .

Jukić je poručio da Crna Gora u BiH ima brižnog komšiju i pouzdanog partnera za sve oblike saradnje koje mogu uticati na dobrobit građana a, kako je kazao, saradnja u oblasti zdravlja to svakako jeste.

On je rekao da je kovid period pokazao zavidan nivo komunikacije između dvije države.

“Institucije su pokazale zrelost i funkcionalnost. Iako je najveći pritisak pretrpio zdrastveni sistem na globalnom nivou, danas smo saglasni da investicije u zdravstvo mogu donijeti samo profit. Vjerujem da zajednički možemo afirmisati različite vrijednosti te da samo ujedinjeni stvaramo nove šanse za napredak”, kazao je Jukić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније