Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

14. 06. 2022. 16:14   >>  17:04

PREKINUT ANGAŽMAN

Softić dobio otkaz u "Vijestima", počinje saradnju sa RTCG

Dugogodišnji novinar i dopisnik Dnevnih novina "Vijesti" Tufik Softić nije više radnik te medijske kuće. On je o tome obaviješten u petak, u razgovoru sa glavnim i odgovornim urednikom "Vijesti". RTCG je danas Softiću ponudio angažman na Portalu Javnog servisa, koji je on prihvatio.

Kako je za naš Portal kazao, on će početkom sledećeg mjeseca otpočeti saradnju sa RTCG-om.

Softić pojašnjava da je u "Vijestima" bio angažovan po ugovoru o djelu.

"Tamo sam proveo najbolje godine. Riječ je o najboljim godinama i profesionalnog i ličnog života koji sam dao tom mediju. Nažalost ovako mi se vraća", kazao je Softić koji je napomenuo da ništa loše neće reći o toj medijskoj kući.

Međutim, kako kaže, zadržava puno pravo da o nekim ljudima u toj medijskoj kući "misli sve najgore".

“Potpuno neočekivano su me u petak obavijestili da neću više raditi u "Vijestima". Još uvijek sam pod šokom. Interesantno je da me je desetak dana prije toga glavni i odgovorni urednik Srdan Kosović zvao da me pita kad ću da koristim godišnji odmor. Planirali smo godišnji za jul mjesec i jednostavno posle toga se ovo desilo, nekoliko dana kasnije. Pokušavam da saznam šta se desilo ali pretpostavljam da će se saznati brzo”, kazao je Softić Portalu RTCG-a.

Iz "Vijesti" su nam kazali da je Softić u "Vijestima" bio angažovan honorarno, te da je taj vid saradnje sa njim prekinut.

"Gospodinu Softiću su saopšteni razlozi za to. S obzirom da je gospodin Softić u drugom mediju angažovan stalno, stoga nije ni mogao dobiti otkaz. Proizvoljne i tabloidne spekulacije i dezinformacije o razlozima prekida saradnje nećemo komentarisati", kazali su oni.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović - Veličković kazala je da način na koji je prekinuta saradnja sa Tufikom Softićem tipičan za crnogorske poslodavce, i medije kojima dugogodišnji rad i lojalnost ništa ne znače.

"Opštepoznato je da je Softić praktično simbol stradanja crnogorskih novinara i nepravde našeg sistema i da je jedan od neriješenih napada doživio upravo kao dopisnik "Vijesti". Dodatno zabrinjava što je ovaj potez došao svega nekoliko dana nakon što su oba medija, Dejli pres i Televizija "Vijesti", promijenili vlasnike i vjerovatno na ovaj način seriju promjena koje će tim medijima da se dese. Iskustvo nas uči da takve promjene nikad ne budu pozitivne za zaposlene", kazala je Camović Veličković za naš Portal.

Ona dodaje da je SMCG Softiću već ponudio pravnu pomoć. 

Tufik Softić je u dugogodišnjoj karijeri više puta napadan zbog svog pisanja o organizovanom kriminalu i korupciji. Direktor je Radija Berane.

Iz Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara ističu da bez obzira na pravo vlasnika medija da upravlja kadrovskom strukturom, osuđuju odnos prema njemu, prije svega kao paradigmu odnosa prema integritetu novinara u Crnoj Gori uopšte.

"Ne dizanjem glasa prema ovakvim pojavama urušava se ne samo profesionalizam, već i jednako važan etički odnos u medijskoj branši u Crnoj Gori. Softić je član Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara, koje mu stoji na raspolaganju za pravnu i svaku drugu pomoć. Njemu je prekinut ugovor o djelu, na osnovu koga je bio angažovan kao dopisnik "Vijesti" iz Berana", zaključili su iz Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara.

Predstavnik Media centra, Duško Vuković nije želio da komentariše ovaj slučaj.

Generalni direktror RTV Nikšić, Nikola Marković kazao je da je van države, ali da je po povratku spreman da komentariše ovo pitanje.

Predstavnik CGO Damir Nikočević rekao je da je van Crne Gore i da nije upoznat sa ovim dešavanjima. 

Predsjednik Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš, takođe nije htio da komentariše ovaj slučaj.

Direktorica Instituta za medije Olivera Nikolic nije željela da komentariše ovaj slučaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније