Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ M.L.B. ]

07. 06. 2022. 14:56 >> 14:56
1

SKUPŠTINSKI ODBOR

Šćekić: 332 miliona eura nedovoljno za zdravstvo

Ministarstvo zdravlja tražilo je 400 miliona eura da bi servisiralo prethodni dug i tekuću potrošnju, rekao je resorni ministar Dragoslav Šćekić, navodeći da 332 miliona, koilko sad država izdavaja, nijesu dovoljna.

Šćekić je, na kontrolnom saslušanju pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje, rekao da neke faze pandemije još nijesu prevaziđene, kao ni problemi prije nje.

Prema njegovim riječima, mora se posvetiti ozbiljna pažnja zdravstvenom sistemu. “Jer da je tako bilo ne bilo ovoliko dugova. Opterećuje stanje finansija generalno u državnom budžetu, ali moramo shvatiti da je zdravlja građana na prvom mjestu”, dodao je on.

Šćekić je kazao da je kao direktor Fonda zatekao dugove. “Ne mogu da shvatim da se nivo finansiranja zdravstvenog sistema svede na lični odnos. Zdravstveni sistem i Ministarstvo zdravlja biće svakom isto dostupni i ne smiju ih opterećivati bilo koje političke prilike”, poručio je Šćekić.

On smatra da 332 miliona eura koliko država izdvaja za zdravstveni sistem, nije nedovoljno.

Šćekić je rekao da je Ministarstvo tražilo 400 miliona eura koliko je potrebno da bi servisirali prethodni dug i za tekuću potrošnja.

“Pa smo predložili 382 miliona, pa smo spustili na 352 miliona. Pa su onda na spustili na 332 miliona eura u koja su uračunata i povećanja plata”, kazao je Šćekić.

Šćekić je rekao da mu je prioritet, dok je rukovodio Fondom, bio da prvo plaća obaveze prema državnim zdravstvenim ustanovama, a ostalima u definisanim rokovima od 60 ili 90 dana.

On je kazao da jeste za povećanje zarada ljekarima, “ali onima koji rade”. Šćekić je dodao da ima i onih koji do 15 sati ne rade, a onda idu da rade dopunski kod privatnika.

Šćekić je rekao da su plate morale biti povećane i dodao da je potpuno siguran da će Ministarstvo finansija nesmetano obezbijediti plate svim zdravstvenim radnicima.

Damjanović: Nije trebalo ukinuti zdravstvene doprinose

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je očigledan problem sa planiranjem budžeta.

Prema njegovim riječima, u odnosu na novi model finansiranja zdravstva, nije trebalo ukinuti zdravstvene doprinose.

“Trebalo ga je svesti na nulu i da se može računati da je ta ustavna kategorija prisutna“, istakao je Damjanović.

Damjanović je kazao da su neizmirene obaveze Fonda 31. decembra prošle godine, bile 65,7 miliona eura, da su dospjele obaveze u tom momentu iznosile 30 miliona, a nakon toga dospijevale 35,6 miliona eura.

“Dug prema Fondu porastao je za 17 miliona eura, imao je vrtoglavu spiralu tokom protekle budžetske godine”, rekao je Damjanović.

On je naveo da su uzrok i pandemija i “naše zajedničke neracionalnosti”. “Ukupno stanje duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, kad se izvuče iz sistema ogromnog poreskog duga, iznosi 130 miliona eura. Toliko je Fond zdravstva ostao ukinut zbog neplaćanja doprinosa”, kazao je Damjanović.

Damjanović je kazao da je novi način finansiranja olakšao, da je novac ubačen u tekuću potrošnju, daostatak treba vrlo pažljivo planirati sa dodatnim budžetskim transferima kako bismo imali održiv sistem.

Damjanović je rekao da postoji dopis Montefarma Fondu, koji će kako je rekao, biti predmet posebne analize nadležnih, i pojasnio da su u tom dopisu od kraja maja cifre neuporedivo veće od onih koje se predstavljaju.

“Tako Montefarm obavještava da mu do kraja 2022. treba još 92 miliona za nesmetano funkcionisanje”, naveo je Damjanović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je rekao da ono što je važno jeste upravljenje dugom kako ne bi bilo ugroženo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Taj dug je pet godina držan na nivou 40 miliona eura, i treba razgovarati zašto je drastično porasto”, kazao je Mugoša.

On je napomenuo da su plate porasle zbog ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i da je to “najveći mač sa sedam oštrica”.

“Ministar je rekao koliko je poreski dug i ne možemo kreirati rješenja kao da smo Švedska. U budžetu za ovu godinu 400 miliona se moralo obezbijedi za zdravstvo i nije mi jasno kako je neko mogao da kaže da su dovoljna 334 miliona koja ćemo potrošiti u trećem kvartalu”, kazao je Mugoša.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović rekla je da se zna ko je glasao za ukidanje doprinosa i da su vjerovali da će to donijeti jednu revolucionarnu promjenu i da tadašnje Ministarstvo ima plan kako to ne bi ugrozilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Ona je poručila da će i dalje braniti ono što su glasali u decembru prošle godine.

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković kazao je da se sve ono što su poslanici te partije rekli prošle godine o programu Evropa sad, obistinilo.

“Dovedene su u pitanje plate ljekarima Crne Gore zahvaljujući programu koji ste glasali 2021.”, rekao je Eraković.

On je dodao da je “hrabro što ste to danas saopštili, ali mora li neko da odgovara za ove eksperimenete ili ćemo samo da konstatujemo grešku”.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je ključno pitanje kada će građani dobiti brzi i efikasnu zdravstvenu zaštitu.

Ona je kazala da nema potrebe da se priča kako je bilo ranije već da se moraju sređivati problemi.

Poslanik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević je rekao da je javno zdravstvo u Crnoj Gori i svim zemljama jedna neprofitabilna kategorija.

“Imamo jako veliki problem sa planiranjem koja su u zdravstvu vrlo oskudna. Više su intuitivna i empirijska, nego što su egzaktna i analitična. Imamo vrlo malo strateških dokumenata, nemamo takozvane registre zbog čega nemamo predstavu o stvarnom statusu nacije”, rekao je Pavićević.

On je kazao da su se problemi u zdravstvu gomilali više od 30 godina, i da se nijedan ministar nije uhvatio u koštac sa tim.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније