Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

02. 06. 2022. 18:16 >> 18:14

ŽENSKI KLUB

Zatražili hitnu reakciju nadležnih u slučaju ugovorenog braka maloljetnice

Dječji brak predstavlja flagrantno kršenje prava djeteta, saopšteno je iz Ženskog kluba Skupštine, dodajući da traže hitnu reakciju nadležnih i sankcionisanje vinovnika u slučaju ugovorenog braka maloljetnje djevojčice.

Službenici policije podnijeli su Višem državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Ć.I. (41) iz Ulcinja, zbog sumnje da je sklopila nedozvoljeni brak svoje kćerke koja je tada imala 12 godina sa osobom iz Ulcinja.

Iz Ženskog kluba rekli su da su zabrinuti povodom niza novinskih članaka o ugovorenim dječjim brakovima, kao i povodom današnjeg izvještaja Uprave policije o podnošenju krivične prijave protiv majke maloljetne djevojčice, po osnovu sumnje da je ugovorila nedozvoljeni brak svoje dvanaestogodišnje kćerke.

„Ženski klub Skupštine naglašava da dječji brak predstavlja flagrantno kršenje prava djeteta, garantovanih Konvencijom o pravima djeteta na život, zdravlje i razvoj, zaštitu od nasilja, zlostavljanja i eksploatacije, obrazovanje, kao i pravo na puno učešće u porodičnom, kulturnom i društvenom životu i druga prava“, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da brojne studije ukazuju da dječji brak rezultira ranim napuštanjem škole, nižom stručnom spremom, ograničenom mobilnošću i pristupu ekonomskim mogućnostima, koje utiču na (dječje) siromaštvo.

Iz Ženskog kluba su dodali da dječji brak rezultira i ranom seksualnom aktivnošću i trudnoćom, koja uzrokuje lošije zdravstvene rezultate, uključujući smrtnost i morbiditet majke i novorođenčadi, većim rizikom od HIV-a i izloženošću porodičnom nasilju i nasilju od intimnog partnera.

„Ratifikacojom međunarodnih ugovora, kao što su Konvencija o pravima djeteta, Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama i Konvencija Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, država se obavezala da će iskorijeniti sve oblike nasilja i eksploatacije nad ženama i djecom, uključujući i dječje brakove“, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da će, kako je zaključeno na sastanku Ženskog kluba i UNICEF-a sa premijerom Dritanom Abazovićem 31. maja, Crna Gora preduzeti sve zakonodavne, administrativne i druge mjere kako bi okončala tu štetnu praksu koja ima nepovratan negativan uticaj na živote djece.

„Uz stručnu pomoć UNICEF-a, Crna Gora će pristupiti izmjenama postojećih zakonskih propisa, intenziviranju međusektorske saradnje u svrhu prevencije i rješavanja ovih problema, efikasnog kažnjavanja počinilaca i razvoja institucionalnih mehanizama za adekvatnu pomoć i podršku djeci, žrtvama dječijih brakova“, kaže se u saopštenju.

Iz Ženskog kluba su poručili da traže hitnu reakciju svih nadležnih organa i sankcionisanje vinovnika tog gnusnog događaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније