Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

31. 05. 2022. 14:45   >>  01. 06. 2022. 07:41 2

CEMI

Skoro polovina građana nije informisana o Otvorenom Balkanu

Više od 40 odsto građana Crne Gore smatra da država treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, dok je preko 17 odsto protiv te inicijative, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

CEMI je istraživanje sproveo na uzorku od 961 ispitanika na teritoriji Crne Gore, od petog do 22. marta.

Iz CEMI-ja su naveli da je o Otvorenom Balkanu potrebno otvorenije razgovarati i da građani nijesu dovoljno informisani o toj inicijativi.

"Dok gotovo polovina, 48 odsto ispitanika procjenjuje da uopšte nije informisano ili da je vrlo malo informisano o Otvorenom Balkanu, svega pet odsto tvrdi da je u potpunosti informisano, a svega 16 odsto je donekle informisano", kazali su iz CEMI-ja.

Na pitanje da li Crna Gora treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, 41 odsto ispitanih je odgovorilo potvrdno, dok je 17,3 odsto odgovorilo odrično, a 36,8 odsto je zaokržilo “ne znam” kao odgovor.

"Ipak, procenat onih koji podržavaju inicijativu je blizak onima koji ne mogu da se odluče - 37 odsto. Oko sedam ispitanika nije htjelo da odgovori na pitanje", rekli su iz CEMI-ja.

Oni su naveli da što je osoba mlađa, to je veća vjerovatnoća da je naklonjena ideji Otvorenog Balkana, pa 50 odsto mladih (18-29 godina) podržava inicijativu.

"Zanimljiva je značajna razlika u odogovorima u odnosu na nacionalnost ispitanika, pa 53 odsto Srba iz uzorka podržava inicijativu, 42 odsto Albanaca, 37 odsto Crnogoraca, 19 odsto Bošnjaka i 14 odsto Muslimana", kazali su iz CEMI-ja.

Razlika, kako su rekli iz te NVO, uočljiva je i u odnosu na vjeroispovijest, pa inicijativu podržava 68 odsto katoličke, 44 odsto pravoslavne i 28 odsto građana muslimanske vjeroispovijest.

"Većinsku podršku inicijativi daju simpatizeri Građanskog pokreta URA, Demokratskog fronta, Demokrata, i buduće stranke bivših ministara finanasija i ekonomskog razvoja Milojka Spajića i Jakova Milatovića", naveli su iz CEMI-ja.

Na pitanje u kojoj mjeri su upoznati sa inicijativom Otvoreni Balkan, 24,5 odsto građana je odgovorilo da nije informisano uopšte, 23,5 odsto da je veoma informisano, a odgovore “i jesam i nisam” i "donekle sam informisan/a" zaokružilo je 21,9, odnosno 16 odsto građana. Da je u potpunosti informisano kazalo je 5,2 odsto ispitanika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније