Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2022. 21:12 >> 06:06
8

PONOVO BRANE SINJAJEVINU

Pokrenuli peticiju protiv vojnog poligona

Prilikom nedavnog razgovora potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks, ponovo je otvoreno pitanje izgradnje vojnog poligona za vježbe i artiljerijska gađanja. Ta vijest nije promakla mještanima Sinjajevine koji se protive toj inicijativi. Dok u Vojsci Crne Gore kažu da Sinjajevina ostaje jedna od opcija, aktivisti građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" sa globalnom podrškom kreću sa potpisivanjem peticije protiv izgradnje poligona na planinskim pašnjacima.

Daleko od urbanizacije, u katunu Borova glava – donji Muleč, zatičemo porodice koje su sa stokom na Sinjajevini. Sa planinom su se saživjeli i sa svim njenim ćudima. Ali sa nagovještajem da se na njenim predjelima gradi vojni poligon nisu.

"Našoj državi treba vojni poligon, ali treba tražiti mjesto gdje to neće smetati. Mislim da na Sinjaj. Je to suludo, zamisliti na jednoj ovakvoj ljepotici praviti poligon. Bez obzira šta tu da se radi i čija vojska. Ipak će se tu upotrebljavati neka bojeva sredstva. Mislim da to narušava njenu prirodu, njenu dušu", poručuje katunjanin Obrad Miličić.

"Umjesto da pomažemo razvoju stočarstva mi pravimo probleme stočarima, tim planinarima ovdje hoćemo da uništimo ispaše, tako da kompletno nismo za pravljenje vojnog poligona", ističe Novak Tomović.

Pitanje vojnog poligona aktuelizovao je nedavno potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević. Uz podsjećanje da na nacionalnoj teritoriji Vojska trenutno nema prostor za vježbe I artiljerijska gađanja iz komande poručuju da Sinjajevina ostaje jedna od opcija.

"Mi smo za taj prostor uradili detaljne analize i procjene prije šest godina. Takođe, uradili smo neophodan elaborat I dokumentaciju gdje su jasno definisane granice, zone sigurnosti i balističke procjene. Na njoj se neće ništa graditi u smislu objekata stalnog tipa. U vrijeme u kojem bi vojska boravila u toj prostoriji, obično se izgrađuju naselja rpivremenog karaktera kao što su šatori, kontejneri i slično", kaže Aleksandar Pantović, pukovnik u Vojsci Crne Gore

U analize da vježbovno–strelišni poligon neće ugroziti život u planini njeni čuvari ne vjeruju.

"Ako te studije za koje Ministarstvo odbrane kaže da postoje, a koje ne pokazuju nikakav uticaj na životnu sredinu, zašto nam ih onda ne daju. Četiri godine mi tražimo te dokumente, analize, nikada ih dobili nismo", napominje Milan Sekulović, aktivista građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

U građanskoj inicijativi “Sačuvajmo Sinjajevinu” organizovali su potpisivanje peticije, a podršku dobili od blizu 300 svjetskih ekoloških organizacija.

"Globalnu peticiju, tražimo od EU da ne dozvoli CG da uđe u EU dok ne zaštiti Sinjajajevinu, jer mi možemo da uđemo u EU i unesemo nešto vrijedno. Mi od Vlade tražimo da ispoštuje studiju iz 2016. i proglasi Sinjajevinu zaštićenim područjem, a odluku o vojnom poligonu poništi", navodi Sekulović.

Prije nego je postao potpredsjednik prethodne Vlade, aktuelni premijer Dritan Abazović, upravo je na Sinjajevini prije gotovo dvije godine pružio podršku mještanima i poručio tada da nikakvi vojni poligoni i vježbe nijesu potrebni na tom lokalitetu, te da će taj posao biti završen u korist građana. Iz Vlade koja treba da donese konačnu odluku, međutim, još se ne oglašavaju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније