Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

27. 05. 2022. 08:17 >> 08:15

ĐUROVIĆ OCIJENILA

Neadekvatan odgovor države bolna opomena

Propušteno vrijeme od ubistva Duška Jovanovića, kao i neadekvatan odgovor institucija, ostaju bolna opomena Crnoj Gori da, u cilju demokratizacije našeg društva, ovaj i slični nemili događaji moraju imati suštinski i konačan sudski epilog, saopštila je predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović, povodom 18 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan.

"Danas se obilježava punih 18 godina od svirepog ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića. Propušteno vrijeme od ovog gnusnog zločina, kao i neadekvatan odgovor institucija, ostaju bolna opomena Crnoj Gori da, u cilju demokratizacije našeg društva, ovaj i slični nemili događaji moraju imati suštinski i konačan sudski epilog", kazala je Đurović.

Apelovala je na Vrhovno državno tužilaštvo i novog glavnog specijalnog tužioca da, kako je rekla, "učine sve kako bi se ovaj neljudski čin što prije rasvijetlio i kako bi bili kažnjeni oni koji su oduzeli život Dušku Jovanoviću".

"Jasno je da bez adekvatnog razrješenja ovog slučaja ne može biti ni istinske slobode medija i novinara u Crnoj Gori, pa samim tim neće moći biti ostvaren vidljiv napredak u  uspostavljanju vladavine prava, što je jedan od zahtjeva naših evropskih partnera i naša obaveza i na unutrašnjem i na međunarodnom planu", rekla je Đurović.

Samo suštinskim i odlučnim djelovanjem na polju zaštite i pružanja sigurnosti novinarima i medijima, istakla je ona, možemo smanjiti napade kojima su oni i danas izloženi. 

"Podsjećam da je Skupština Crne Gore u decembru 2021. godine usvojila izmjene Krivičnog zakonika kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, i to smatram velikim napretkom u regulisanju i poboljšanju njihovog statusa. Vjerujem da su ove izmjene prvi važan korak koji će doprinijeti jačanju bezbjednosti novinara, kao i smanjivanju autocenzure koja se često dešava kao posljedica nesigurnog ambijenta za rad medijskih poslenika", rekla je šefica crnogorskog parlamenta.

Smatra da put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ se, kaže, "davalo mnogo, nekad i život".

"Nema slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok se ne procesuiraju svi odgovorni. Bez tih preduslova ni Crna Gora se neće moći dalje izgrađivati kao demokratsko društvo, niti će moći da napravi potrebne iskorake u procesu evropskih integracija. Cijelo crnogorsko društvo ima obavezu da radi na stvaranju odgovorne i bezbjedne države, u kojoj ćemo se svi osjećati slobodno", zaključila je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније