Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

26. 05. 2022. 19:18   >>  19:37 2

REPORTERI BEZ GRANICA

"Sloboda medija u Crnoj Gori i dalje ugrožena"

Crnogorski Ustav i zakoni garantuju slobodu govora i izražavanja, ali sloboda medija i dalje je ugrožena političkim miješanjem, nekažnjenim napadima na novinare i ekonomskim pritiscima, navodi se u izvještaju Reportera bez granica (RSF), poznate međunarodne organizacije koja promoviše slobodu štampe i prava novinara te se bori protiv cenzure.

Crna Gora je napravila veliki napredak na Indeksu slobode medija, ove godine na 63. mjestu, dok je 2021. bila na 104, ali je i dalje u grupaciji "problematičnih" država.

U Izvještaju Reportera bez granica se navodi da Crna Gora, uprkos maloj populaciji, ima više od 150 registrovanih medija, uključujući tri dnevna lista, četiri TV emitera sa nacionalnim frekvencijama, uključujući Javni servis i jednu novinsku agenciju. Piše da su tri od četiri televizijske mreže sa nacionalnom pokrivenošću djelimično ili u potpunosti u stranom vlasništvu, uglavnom kompanija iz susjedne Srbije.

Pritisak Vlade i napadi na novinare donekle oslabili

Crnom Gorom, zemljom kandidatom za članstvo u EU, već tri decenije, sa nekoliko prekida, vlada DPS (bivša Komunistička partija) čiji su političari vodili snažnu kampanju protiv nezavisnih medija i novinara, navode iz RFE.

"Nakon prvog gubitka vlasti DPS-a 2020. godine, pritisak vlade i napadi na novinare donekle su oslabili. Međutim, postoji bojazan da će strani vlasnici pojedinih kanala uticati na uređivačku politiku u interesu drugih vlada ili njihovih lokalnih političkih miljenika", ocijenjeno je u izvještaju.

RTCG nije pošteđena političkih pritisaka

"I pored nekoliko promjena poslednjih godina, pravni okvir čuva praznine u pogledu slobodnog pristupa javnim informacijama i zaštite poverljivosti novinarskih izvora, što dovodi do toga da je nezavisnost medija nedovoljno zaštićena od političkih i ekonomskih uticaja. Isto važi i za RTCG koja nije pošteđena političkih pritisaka uprkos usvajanju novog zakonskog okvira 2020. godine", piše u izvještaju.

RFE navodi da je država poslednjih decenija većinu svojih sredstava raspodijelila "lojalnim” medijima.

"Dok se RTCG i lokalni javni emiteri uglavnom finansiraju iz državnog budžeta, privatni mediji su u velikoj mjeri podložni uticaju oglašivača i nestabilnosti tržišta. Nakon strašnih ekonomskih poslejdica pandemije Covid-19 na medije, vlada im je pružila finansijsku podršku koja se pokazala nedovoljnom da obezbijedi njihovu održivost", kaže se u izvještaju.

Takođe se navodi da je Crna Gora društvo duboko podijeljeno po etničkim, vjerskim i političkim osnovama pored autoritarne političke kulture naslijeđene iz prošlosti.

"U takvom okruženju, mediji se često optužuju da rade za strane interese i izdaju naciju ili crkvu. Kampanje protiv profesionalnih novinara često vode političari iz vladajućih i opozicionih partija", napominje se u izvještaju o Crnoj Gori.

Malo učinjeno na rješavanju starih slučajeva

Reporteri bez granoci navode da su rasvijetljeni gotovo svi napadi na novinare koji su se desili u poslednjih godinu dana, ali većina starih slučajeva ostaje nekažnjena, uključujući ubistvo urednika Duška Jovanovića i pokušaj ubistva istraživačke novinarke Olivere Lakić.

"Vlada koja je došla na vlast 2020. obećala je napredak u rešavanju prošlih slučajeva, ali je u tom pogledu učinila malo", piše u izvještaju i dodaje se da je novinar Jovo Martinović, uprkos nedostatku dokaza, osuđen na godinu dana zatvora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније