Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

26. 05. 2022. 11:20 >> 11:36

MINISTARSTVO PROSVJETE

Studentima se nudi veliki broj stipendija u inostranstvu

Ministarstvo prosvjete Crne Gore, u oblasti visokog obrazovanja, nudi studentima veliki broj stipendija koje se ostvaruju na osnovu saradnje sa ministarstvima i univerzitetima u inostranstvu, saopšteno je iz tog resora.

Crnogorskim studentima je omogućen pristup stipendijama koje se ostvaruju na osnovu potpisanih sporazuma o saradnji sa određenim zemljama u oblasti visokog obrazovanja Mađarskom, Slovačkom, i na osnovu bilateralnih sporazuma sa Hrvatskom i Slovenijom.

Takođe, i na osnovu raznolike ponude programa stipendiranja u kojima je Crna Gora učesnik a koji omogućavaju studentima da se prijave na individualnoj osnovi.

“Izbor je raznovrstan – stipendije za pune osnovne studije, magistarske studije, za parcijalne studije, semestarske boravke, za doktorske istraživačke i nastavničke boravke, a u okviru nekih programa u ponudi su i pripremni kursevi kao i ljetnje škole učenja jezika”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Programi, za akademsku 2022. /2023. godinu, u kojima je Ministarstvo imalo aktivnu ulogu su: Stipendium Hungaricum - program saradnje sa Vladom Mađarske, stipendije Vlade Narodne Republike Kine koje se ostvaruju posredstvom saradnje Ministarstva sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori, kao i bilateralne stipendije sa Vladama Hrvatske i Slovenije.

Zainteresovani studenti mogu se prijaviti na adresu Ministarstva, a zatim će, kako kažu, Ministarstvo vršiti prijem i selekciju kandidata koje predlaže inostranom partneru na dalju procjenu i konačan izbor.

Za ostale programe, prijavljivanje se uglavnom vrši elektronskim putem otvorenim pristupom direktno stranoj instituciji, a značajna uloga Ministarstva je u obezbjeđivanju informacije i mogućnosti pristupa ponudi stipendijskih programa našim učenicima i studentima u cilju sticanja iskustva školovanja u inostranstvu.

Ministarstvo objavljuje konkurse, sa detaljnijim informacijama, na internet stranici Ministarstva prosvjete na www.gov.me/mps, kao i na platformi https://infoeduco.me .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније