Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2022. 06:56   >>  07:23

IZMIJENITI ZAKON

Mladi ne prezaju od brze vožnje, pooštriti kaznenu politiku

A među mladima sve češće ima i onih koji ne prezaju od brze vožnje i gotovo duplo većih prekoračenja brzine od dozvoljenih. Takav primjer zabilježen je proteklih dana. Sagovornici TVCG smatraju da kaznena politika treba da se promijeni, te da roditelji moraju da daju dobar primjer djeci.

Protekla tri dana na putu Podgorica - Bar 15-godišnjak i dvadesetdvogodišnjak vozili su više od 200 km na sat. I to u mjestu gdje je dozvoljena brzina 80 km/h. Neznatno manjom brzinom vozio je i šestdesetogodišnjak koji je kažnjen 800 eura, dok su maloljetnici dobili ukor.
 
Dalibor Baltić iz  Centra bezbjednosti Podgorica kaže da se po članu 78. Zakona o prekršajima starijem maloljetniku može se izreći novčana kazna samo ako je zaposlen i ako prihoduje.
 
Na pitanje da li je bilo takvih slučajeva, on je kazao da nije upoznat. 
 
"Isključivo su kažnjeni bili svi ukorom i nadzorom od strane roditelja", kazao je Baltić.
 
A prema podacijma policije, tokom protekla 4 mjeseca još 30 osoba u Podgorici vozilo je brže nego što je predviđeno. Za prekoračenje brzine predviđene su zatvorske kazne od 15 do 60 dana, ali i novčane od 300 do 1.000 eura. No, kolike god da su, vozači ih plate, kaže saobraćajni vještak Igor Radojević. Zato u Evropi drugačije postupaju.
 
Saobraćajni vještak Igor Radojević kaže da se u Evropi svaki prekršaj sankciniše obukom pa ponovnim polaganjem vozačkih ispita.
 
"Dugoročno treba gledati na edukaciji i mladih i svih vozača kako bi razvili svijest šta znači bezobzirna vožnja u odnosu na druge učesnike u saobraćaju", kazao je Radojević.
 
A pravila moraju da se znaju, poručuju instruktori vožnje. Problematičnim smatraju to što, nerijetko, mladi vozači ne pohađaju teorijsku nastavu koja je zakonom o bezbjednosti saobraćaja - obavezna.
 
"A mi insistiramo na tome jer na taj način dobijaju prave informacije o bezbjednom učestvovanju u saobraćaju", kazao je Instruktor vožnje Miloš Konstantinović.
 
Velika odgovornost je, kaže Konstantinović i na roditeljima. Da ličnim primjerom pokažu djeci kako se ponaša u saobraćaju da bi i oni čuvali sebe i druge.
 
"Apel mladim vozačima , početnicima da se odgovorno odnose prema sebi i ostalim učesnicima u saobraćaju , da poštuju pravila i propise, ograničenje brzine jer na taj način doprinose povećanju bezbjednsti, odnosno ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju", kazao je  Konstantinović .
 
Naši sagovornici saglasni su da bi trebalo povećati kazne. Zato apeluju na donosioce odluka da u narednom periodu izmijene Zakon kako vožnja ne bi bila brža od života.
 
Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније