Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ana Popović, TVCG ]

21. 05. 2022. 07:42   >>  07:40

MJEŠTANI ISTIČU

Škola na Karabuškom polju prijeko potrebna

Nepostojanje osnovne škole na Karabuškom polju jedan je od problema s kojima se mještani suočavaju. Njena izgradnja je ipak prioritet, jer više od 400 djece svakodnevno putuje na nastavu u Tuzi i Podgoricu, što je za mnoge veliki finansijski izdatak.

Mještani Karabuškog polja već 14 godina čekaju da dobiju osnovnu školu. Više od 400 djece trenutno se školuje van naselja, u Tuzima i Podgorici, za čiji prevoz roditelji izdvajaju 20 eura po djetetu. Za mnoge udar na kućni budžet.

"Ja sam roditelj šestoro djece s tim što četvoro ide u školu u Tuzima svaki mjesec izdvajam 80 eura za taj prevoz", kazao je mještanin Almir Zverotić.

Sve to ukupno, kaže, mještane košta mnogo više.

"Od 8 do 10 hiljada eura plaćaju mještani samo Karabuškog polja prevoz do Tuzi", dodao je Zerotić.

Almir kao i njegove komšije očekuje da se to najzad promijeni i da dobiju školu za koju je već obezbijeđen novac - dva i po miliona eura.

"Ta sredstva još uvijek stoje i treba ih realizovati ali ovaj birokratski dio stvarno bi trebalo što prije početi i mi očekujemo da se završi u ovoj godini", kazao je Adnan Pepić, mještanin i odbornik SO Tuzi.

Taj administrativni problem, kaže Pepić, odnosi se na otkup placa za školu. Gradska opština je za tu svrhu obezbijedila 100 hiljada eura, ali sagovornik TVCG vjeruje da to neće biti dovoljno.

"Tu mora doći do procjenjivača koji će procijeniti ovo zemljište i onda opština treba stupiti u kontakt s vlasnikom parcele kako bi se procedura i dogovor oko cijene ostvario", kazao je Pepić.

Mještani Karabuškog polja očekuju i pomoć Vlade.

"Apelujem na vladu i resornog ministrra i Abazovića da nas posjeti i da vidi da 400 đaka naših mališana idu po drugim školama i da je nama prijeko potrebna ovdje škola ali da dođe s konkretnim rješenjima", kazao je predsjednik MZ Karabuško polje Ilhan Škrijelj.

Izgradnjom škole riješio bi se problem opterećenosti osnovne škole u Tuzima, a njena vrata bila bi otvorena i za djecu obližnjih naselja.


Ana Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније