Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 05. 2022. 16:53   >>  16:51

KVIR MONTENEGRO

Ljudska prava ne smije niko ograničavati

NVO "Kvir Montenegro" povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije podsjeća na važnost otpora u trenucima kad su ljudska prava, a posebno prava LGBTIQ osoba u cijelom svijetu ugrožena.

"Današnji dan u Crnoj Gori nažalost protiče u znaku opasnih diskusija koje direktno ugrožavaju prava žena da samostalno odlučuju o svom tijelu i svom životu. Naše cijelo društvo danas mora poslati ujedinjenu poruku da niko ni na koji način ne smije ograničavati prava žena i prava LGBTIQ osoba", navode u saopštenju.

Kako ističu, danas više nego ikada ranije potrebno je boriti se protiv svih oblika diskriminacije, stereotipa i predrasuda koje sve češće možemo vidjeti u javnosti.

"Ravnopravnost većine ljudi, po različitim osnovama, već dugo vremena je direktno dovedena u opasnost od strane radikalnih, desničarskih političkih struktura moći koji propagiraju antirodne politike, uz veliku podršku u novcu nepoznatog porijekla i ostalim resursima, a koje djeluju putem različitih organizacija, institucija i političkih partija. Dodatno, dvogodišnje značajno zapostavljanje politika važnih za život LGBTIQ zajednice od donosioca odluka rezultiralo je većoj marginalizaciji naše zajednice u društvu, neravnopravnošću i nejednakim pristupom u bavljenju pitanjima ljudskih prava. Implementacija i primjena usvojenih zakona, koja reguliše oblast LGBTIQ prava, suočava se sa mnogim izazovima. Praćenje implementacije usvojenih strateških dokumenata u ovoj oblasti pokazuje da su državnim institucijama potrebni dodatni kapaciteti i podrška za kvalitetno izvršavanje aktivnosti definisanih akcionim planovima, a da se implementacija ovih aktivnosti ne tretira kao još jedna vježba na putu evropskih integracija. LGBTIQ osobe su i dalje svakodnevno žrtve psihičkog i fizičkog nasilja", navode u saopštenju.

Dodaju da je potražnja za socijalnim uslugama, psihološkom podrškom i pravnom pomoći, kao i ekonomska i socijalna ugroženost LGBTIQ osoba povećana zbog pandemije COVID-19, ali ne i adekvatna podrška države ovim nastalim potrebama.

"Transrodnim ženama i muškarcima onemogućeno je i dalje da dobiju adekvatnu hormonalnu terapiju, a taj period traje skoro četiri godine, što je dovelo do značajnih rizika po njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Pandemija COVID-19 dodatno je zakomplikovala naručivanje hormonskih terapija iz susjednih zemalja. U zdravstvenom sistemu od početka pandemije bilo je periodičnih nestašica testosterona, što je rezultiralo neposrednom prijetnjom po zdravlje i dobrobit transrodnih osoba. Ovakav tretman i pristup zdravlju osobama iz zajednice predstavljala kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih ustavom i zakonima kojima se reguliše pristup zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. Samim tim, podsjećamo sve građane i građanke Crne Gore i donositelje i donositeljke odluka da Ustavom i zakonima garantovana prava ne smiju biti dovođena u pitanje, da je borba za ljudska prava borba svih nas, kao i da borba protiv opresivnih sistema ne smije biti selektivna", zaključuju u Kvir Monetenegru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније