Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

17. 05. 2022. 13:22 >> 13:20

JOKIĆ

Prokletije moraju biti zaštićene

Prokletije predstavljaju jedan od dragulja Crne Gore i moraju biti zaštićene, saopštili su iz Građanskog pokreta (GP) URA, navodeći da nema gradnje u nacionalnim parkovima (NP).

Ljiljana Jokić iz GP URA kazala je da su Prokletije pod lupom javnost zbog uništavanja, i da su posljedice katastrofalne.

"Prokletije predstavljaju jedan od dragulja Crne Gore koji moramo čuvati, ali i promovisati kvalitetnije”, poručila je Jokić.

Ona je kazala da je u dužini od kilometar, a širini od oko tri metra, probijen put u zaštićenom području.

"Drveće je obrušeno, prokopana je zemlja i to područje sada izgleda daleko drugačije”, dodala je Jokić.

Ona je istakla da se ne smije dozvoliti da se u crnogorskim NP vrše takva krivična djela.

“Sada kada imamo taku štetu i teren koji se ne može vratiti u stanje kakvo je bilo, odgovorni moraju biti kažnjeni”, kazala je Jokić.

Ona je naglasila da osoba koja je inicirala i preduzela radnje, bez dozvola i znanja nadležnih institucija, mora za to odgovarati.

Jokić je rekla da je, iako su nadležne institucije reagovale čim su dobile informaciju o aktivnostima u NP, očigledno da se u narednom periodu moraju preduzeti konkretne akcije kako bi nadležni bili informisani u najkraćem mogućem roku o bilo kakvim nelegalnim dešavanjima.

"Nadležna inspekcija je utvrdila da je izvršeno proširenje planinarske staze u dužini od hiljadu metara, i to oko 400 metra u zoni III i oko 600 metrara u zoni II”, navela je Jokić.

Kako je kazala, rješenjem inspekcije su zabranjeni dalji radovi i podnešena krivična prijava.

“Uz to, biće donešena i procjena štete od opasnosti. Svi zajedno moramo raditi na tome da Crna Gora bude ekološka država ne samo na papiru, već i u praksi”, istakla je Jokić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније