Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

28. 04. 2022. 10:34   >>  10:35

PROJEKAT SE I EU

Uprava za sport partner u suzbijanju govora mržnje

Uprava za sport i mlade biće partner Savjetu Evrope i Evropskoj uniji na projektu koji ima za cilj suzbijanje govora mržnje, polarizacije i drugih negativnih pojava. To je novi projekat koji je dogovorio v.d. direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Kako je saopštio Begović, dvogodišnji projekat će se ticati razvijanja novih politika u sportu i povezivanjem sporta sa ljudskim pravima. 

”Projekt ima snažnu operativnu dimenziju s regionalnim pristupom, koji se temelji na relevantnim nacionalnim primjerima koji se bave govorom mržnje u sportu. Oslanja se na stručnost Savjeta Evrope u borbi protiv govora mržnje, te u razvoju sportskih politika i normi”, navodi se u saopštenju.

Borba protiv govora mržnje u sportu, kako je saopštio Begović, pruža evropsku platformu koja nudi mogućnost prilagođavanja nacionalnog pristupa kako bi se osigurala sigurna i osnažujuća sportska okruženja.
“Predstavnici sporta mogu odabrati vlastite alate i prilagoditi svoju nacionalnu kampanju protiv govora mržnje, čineći tako ovaj projekt dovoljno fleksibilnim i privlačnim za svaku zemlju”, kazao je on.  

Saopšteno je da je Crna Gora na putu da postane član Međunarodne koalicije za borbu protiv korupcije u sportu (IPACS) 

Begović je sa predstavnicima Savjeta Evrope i IPACS dogovorio mapu puta za članstvo Crne Gore u IPACS.

“IPACS je pokrenut na Međunarodnom forumu o sportskom integritetu (IFSI) Međunarodnog olimpijskog komiteta, održanom u februaru 2017. godine. To je platforma s više učesnika s misijom „okupiti međunarodne sportske organizacije, vlade, međuvladine organizacije i druge relevantne učesnike kako bi ojačali i podržali napore za uklanjanje korupcije i promovisanje kulture dobrog upravljanja u sportu”, kako je dogovoreno na prvom sastanku radne grupe IPACS-a u junu 2017. godine”, navodi se u saopštenju.  

Interes za Partnerstvo značajno je porastao od njegovog osnivanja, a o ciljevima i programu rada raspravljalo se na brojnim međunarodnim događajima.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније