Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Ekipa RTCG ]

27. 04. 2022. 10:54   >>  14:03 8

GOROVIĆ

"Dojave najvjerovatnije lažne, tražimo počinioca"

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obaviješteno je da je 41 osnovna škola u Crnoj Gori dobila dojavu o postavljenoj bombi, ali je zbog panike koja je nastala obustavljena nastava u svim školama u zemlji, kazao je portparol Ministarstva Bojan Knežević. V.d. pomoćnika direktora Uprave policije Dragan Gorović saopštio je da dosadašnji rezultati istrage pokazuju da je riječ o lažnim dojavama, ali da će sačekati dok ne pregledaju sve objekte. Policija već traga za osobom koja je poslala mejlove. Za sada je utvrđeno da u rožajskim školama nema eksplozivnih naprava, a ni u zgradi Prijestonice, ni cetinjskim školama, saopštio je Portalu RTCG portparol Prijestonice Ivan Banović.

 

“S obzirom na to da su dosadašnje aktivnosti na sprovođenju bezbjednosnih mjera eliminisale opasnost po učenike i nastavno osoblje, nema prostora za stvaranje panike. Dalje istraživanje  pokazaće da li se radi o lažnim dojavama. U ovom trenutku čini se da prijetnje nijesu realne. To nas, međutim ne upućuje na manje ozbiljan pristup slučaju. U svakom slučaju radi se o ozbiljno krivičnom djelu, a aktivnosti policije su već usmjerene na istraživanje porijekla prijetnji”, kazao je v.d. pomoćnika direktora Uprave policije Dragan Gorović.

Za sada je utvrđeno da su zgrada Prijestonice i škole bezbjedne. 

"Nakon detaljnog pregleda zgrade Prijestonice nije pronađen eksploziv, pa su se zaposleni vratili na posao i nastavili sa radom. Takođe, eksploziv nije pronađen ni u cetinjskim školama koje su dobile dojavu o bombi", kazao je Banović za naš Portal. 

Rano jutros evakuisane su škole u Podgorici, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Herceg Novom, Budvi, Cetinju, Andrijevici, Ulcinju, Kotoru, Rožajama, a dojava bombe stigla je i Opštini i sudu u Baru, zgradi Prijestonice Cetinje i Opštini Nikšić.

“Na teritoriji škole podmetnuto je mnogo bombi. Uvek smo sanjali o osveti. Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti. Niko neće ostati živ. Ceo grad će krvariti”, poruka je koju je dobio veliki broj osnovnih škola.

Portparol Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Bojan Knežević kazao je Radiju Crne Gore da je zbog panike koja je nastavljena Ministarstvo donijelo odluku da za danas obustavi nastavvu u svim školama u Crnoj Gori.

"Ministarstvo prosvjete ima informaciju da je 41 škola dobila dojavu o bombi i samo  u tim školama obustavljena je nastava. U kontaktu smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova od kog čekamo procjenu situacije i nakon toga ćemo se oglasiti”, kazao je Knežević. 

Prema saznanjima TVCG dojava o podmetnutom eksplozivu stigla je na mejl adresu 19 nikšićkih škola sa područnim odjeljenjima, jednoj školi u Breznima i Opštini Nikšić.

Direktorica OŠ "Luka Simonović" iz Nikšića Marija Martinović kazala je da je više škola u Nikšiću dobilo dojavu o bombi, te da su djeca evakuisana zbog bezbjednosti.

“Jutros je na zvanični mail škole “Luka Simonović” stigao mail u 7:13 da je u školi podmetnuto više bombi. Danas neće biti nastave za učenike radi bezbjednosti naše djecee. Idem u stanicu policije da obavijestim zvanične organe. I druge škole su dobile dojavu, tako da neće biti nastave ni u ostalim školama”, kazala je Martinović.

Nakon dojave o postavljanju bombe jutros nema nastave u Osnovnoj školi "Lovćenski partizanski odred". Cetinjski đaci su vraćeni kući sa ulaza, a dio koji je bio već u školi evakuiše se. Roditelji su obaviješteni da nema mjesta panici. Ispred i unutar objekta je policija.

Dojava je stigla i Osnovnoj školi "Njegoš" sa Cetinja kao i osnovnim školama na seoskom području.

Zbog dojave o bombi, ispražnjeno je višE škola u Podgorici. Roditelji su pozvani da preuzmu djecu nižih razreda. 

Takođe, zbog sumnje da je postavljena bomba, evakuisana je i OŠ "Risto Manojlović" u Kolašinu i škola "Jugoslavija" u Baru.

"Poštovani roditelji, zbog dojave o podmetnutom eksplozivu u barskim osnovnim školama, evakuisali smo djecu i poslali ih kućama. Ovakvu odluku je donio CB Bar. Pozdrav", poruka je koju su dobili roditelji OŠ "Jugoslavija".

Zbog dojave o bombama prekinuta je nastava u školama u Bijelom Polju, kao i osnovnim školama "Vuk Karadžić" i "Radomir Mitrović" u Beranama.   

Ista situacija je u Herceg Novom, sve škole su evakuisane. 

Zbog prijetnji koje su upućene svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji Crne Gore, po naređenjima Centra bezbjednosti i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta obustavljen je rad u svim vaspitnim jedinicama.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније