Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. / M.M. [ rtcg.me ]

20. 04. 2022. 13:26   >>  15:42 4

SAVJET AEM

Ne zabranjujemo, već kontrolišemo Odluku Vlade o RT i Sputnjiku

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) je jednoglasno usvojio zaključak da su stupanjem na snagu Vladine Odluke o restriktivnim mjerama prema ruskim medijima "Russia Today" i "Sputnjik" pružaoci ovih usluga dužni da ukoliko nijesu to učine bez odlaganja, da iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje, zaključak je sa današnje Sjednice AEM-a.

Savjet je jednoglasno konstatovao da su na osnovu Odluka Vlade svi emiteri u Crnoj Gori dužni da, ako to nijesu učinili, isključe svoje programe za "Russia Today" i "Sputnjik".

Bošković je istakao da će AEM preuzeti sve mjere kako bi se odvijala primjena ove Odluke.

"Savjet AEM-a je konstatovao da je stupanjem Odluke na snagu restriktivnim mjerama prema 'Russia Today' i 'Sputnjik' svim pružaocima usluga dužni da, ukoliko nijesu učinili, bez odlaganja iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje. To podrazumijeva suspenziju svih dozvola za emitovanje za prenos i distribuciju na bilo kojoj platformi. Imajući u vidu da je Odlukom Vlade, AEM je nadležna da primijeni mjere. Nadležni organi agencije će sve mjere upotrijebiti da se ova odluka primijeni", istakao je Bošković.

AEM kao regulator, kako navodi Bošković, sad samo može da prati da li emiteri poštuju ovu odluku.

Vlada je donijela tu Odluku, sa sjednice koja je održana 8. aprila. Zvanična odluka objavljena je 14. aprila u Službenom listu, nakon čega su državne istitucije i agencije trebalo da počnu s primjenom sankcija prema Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.

Predsjednik Savjeta AEM-a Branko Bošković ističe da AEM danas ne zabranjuje ruske medije "Russia Today" i "Sputnik", već slijedi Vladinu Odluku o uvođenju takozvanih međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije (EU) koju će, kako navodi, i nadgledati.

"Savjet AEM-a je ranije naglasio da bez odluke Vlade nema pravni osnov za zabranu kanala", podsjeća Bošković.

Član Savjeta Milan Radović ističe da komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna.

"Brinem o nezavisnosti AEM-a. Agencija treba da izvršava odluke Vlade. Komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna, jer se govorilo da je Savjet već donio odluku. Moramo biti oprezni, znači Vlada donosi te mjere. AEM je nezavisna agencija i tu smo da čujemo druge stavove i donesemo zaključke", rekao je Radović.

Bošković je dodao da se Agencija trudi da sprovede ono što su njene nadležnosti.

"Mi smo institucija koja treba da isprati sprovođenje ove Odluke", ističe Bošković.

Pomoćnica direktora agencije Jadranka Vojvodić navodi da je AEM prepoznata kao organ za nadzor te Odluke.

"Ovo je dio novih nadležnosti. Do sad nijesmo imali i mi sad moramo odluku Vlade sprovoditi", kazala je Vojvodić.

Član Savjeta Edin Koljenović ističe da je ovo vrlo važno i da su se našli u novoj situaciji kao regulatori.

"Vrlo je važno, mi smo se našli u novoj situaciji kao regulatori, jer se donosi jedna odluka instance EU. Mi smo u komunikaciji i sa međunarodnim partnerima i pratili smo šta možemo da uradimo. Čini mi se da smo došli do momenta da uz Odluku Vlade možemo da pratimo šta se dešava na tržištu", kazao je Koljević.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније