Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ljiljana Bojović, Radio CG ]

20. 03. 2022. 07:00   >>  06:56

U TOKU JAVNA RASPRAVA

Medijska strategija će ojačati nezavisnost novinara

Medijska strategija koja je trenutno na javnoj raspravi, ojačače nezavisnost novinara i redakcija, koje bi trebalo da imaju i svoje Statute, smatraju u Društvu profesionalnih novinara i Sindikatu medija. Tu je, dodaju i pitanje samoregulacije koje je važno i za naš Evropski put, kao i bolji socio-ekonomski status novinara i usvajanje granskog kolektivnog ugovora. Nadaju se da će se medijska zajednica izboriti i za beneficirani radni staž novinara.

Bolji uslovi za rad, slobodno i profesionalno novinarstvo, pravo na istinitu, pravovremenu i cjelovitu informaciju, te veća produkcija priča od javnog interesa, cilj je Medijske strategije, čiji nacrt je na javnoj raspravi, saopšteno je iz resornog Ministarstva. U njihovu dobru namjeru vjeruju u Društvu profesionalnih novinara. Mnoge sugestije, uključujući i Statute radakcija, koje bi trebalo da ojačaju nezavisnost, uvrštene su, kaže, Mila Radulović, i nada se da će i ostati u dokumentu.

“Prosto bi se onemogućile situacije da urednička politika zavisi od promjene vlasništva, tj. vlasnika u medijima, bez obzira da li je tu u pitanju Javni servis ili su u pitanju privatni mediji”, pojašnjava Radulović.

Druga stvar je, navodi Radulović, pitanje samoregulacije o kojoj se godinama priča, a koja je neophodna i za naš Evopski put. Novina je, da se država više neće miješati.

“Nego je prosto prepušteno strukovnim udruženjima da se angažuju oko toga, samim medijima i jedna od odredbi uokviru medijske strategije je da se uokviru profesionalnih udruženja formiraju etički komiteti”, kaže Radulović.

Za bolji socio - ekonomski položaj, neophodno je usvajanje granskog kolektivnog ugovora koji sada imaju samo zaposleni u Javnom servisu i RTV Budvi, saglasne su Radulović i Marijana Camović Veličković iz Sindikata medija.

“Mi koji radimo u privatnim medijima, nemamo nikakav ugovor. Sindikat je odavno napravio taj nacrt, međutim on je prosto zastao jer poslodavcima nije u interesu da se ta stvar riješi. Ispada da novinarske plate nisu ni 500 eura”, ukazuje Radulović.

“Prvi put se pominju frilenseri i njihov položaj koji je u potpunosti neregulisan kao i honorarci koji rade na crno i nezakonito u gotovo svim crnogorskim medijima”, nadovezuje se Camović Veličković.

A da zaposleni u medijima treba da imaju beneficirani radni staž, godinama se govori i od toga se ne odustaje, navodi Radulović.

“Nadam se da ćemo se mi u medijskoj zajednici, bez obzira u kom smo udruženju i da li smo u udruženju, ozbiljno pozabaviti time”, vjeruje Radulović.

Da država pokriva troškove Radio difuzije svim javnim i lokalnim emiterima, da kafići koji nude gostima besplatne novine i time ugrožavaju opstanak štampe moraju da plaćaju posebne naknade, predlažu, između ostalog, iz Asocijacije za jugoistočnu Evropu.

“Da je manji PDV za štampane medije, sa sedam na nula procenata, da se umanji PDV za reklamiranje i repromaterijal sa 21 na 7 odsto. Predložili smo veliko uvećanje fonda za pluralizam, jer medijima u Crnoj Gori jeste potrebna pomoć”, kaže Vuk Maraš.

Ali novac iz tog državnog fonda, ne mogu dobijati svi, smatraju u Sindikatu medija.

“Znači, oni koji budu otpštali zaposlene šest mjeseci prije nego konkurišu za državni novac, neće moći da ga dobiju”, pojašnjava Camović Veličković.

Svi komentari za dodatno unapređenje Medijske strategije, mogu se slati do kraja mjesece, do kada je taj dokument na javnoj raspravi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније