Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

15. 03. 2022. 14:01 >> 14:02

PORUČILI IZ ASK

Onemogućiti retroaktivnu primjenu pravila za ocjenjivanje sudija

Retroaktivna primjena izmjena i dopuna pravila za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova predstavlja ugrožavanje javnog interesa i može uticati na narušavanje integriteta Sudskog savjeta, navodi se u mišljenju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su poručili da Sudski savjet postupak ocjenjivanja sudija i predsjednika sudova treba da obavlja u skladu sa pravilima za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova, na način koji neće omogućavati njihovu retroaktivnu primjenu.

„Kao i na način koji neće ugroziti integitet Sudskog savjeta i dovesti do narušavanja etičkih standarda i principa i moguće pojave diskriminacije“, navodi se u preporuci ASK-a Sudskom savjetu.

Agencija je 8. februara ove godine, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak kako bi utvrdila da li je Sudski savjet ugrozio javni interes.

„Nakon sprovedenog ispitnog postupka i ocjene činjenica i okolnosti, ASK konstatuje da retroaktivna primjena izmjena i dopuna pravila za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova od 6. avgusta prošle godine predstavlja ugrožavanje javnog interesa u smislu člana 44 i 72 Zakona o sprečavanju korupcije i može uticati na narušavanje integriteta Sudskog savjeta“, kaže se u mišljenju.

Iz ASK-a su kazali da je Sudski savjet na sjednici održanoj 6. avgusta prošle godine izmijenio pravila za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova tako što je izmjenjenim kriterijumima normirana mogućnost selektivnog postupanja prema sudijama.

Kako su naveli iz Agencije, postavljeni su određeni kriterijumi na koje sudije nemaju uticaj, i suštinski ne mogu govoriti o kvalitetu rada sudija.

Iz ASK-a su rekli da je Sudski savjet prilikom ocjenjivanja sudija nova pravila primjenjivao retroaktivno, za period od 1. januara 2017. do 31. decembra 2019, odnosno od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine.

Ustav, kako su podsjetili, propisuje zabranu retroaktivnog dejstva zakona uz dva izuzetka.

U mišljenju ASK-a navodi se da je Sudski savjet, mijenjanjem kriterijuma za vrijeme prije stupanja na snagu citiranih pravila, ostavio prostor za pravno i faktičko pravljenje razlike među sudijama ili nejednako postupanje, kao i isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva nekom sudiji u odnosu na ostale.

Iz ASK-a su kazali da pojedine sudije nijesu ni mogle raditi na ispunjavanju kriterijuma i podkriterijuma za koje nijesu ni znale da će postojati.

Oni su dodali da je došlo do formalnog izjednačavanja vrijednosno neujednačenih kriterijuma, kao što su objava knjige ili publikacije, sa prisustvovanjem javnim raspravama, okruglim stolovoma ili radionicama.

Iz ASK-a su rekli da nije precizirano ni šta se pod „okruglim stolovima“ podrazumijeva.

Sudski savjeti je, kako se zaključuje u mišljenju, obavezan da, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, u roku od 30 dana od prijema mišljenja dostavi izvještaj o preduzetim radnjama u odnosu na preporuku ASK-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније