Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

13. 03. 2022. 20:24   >>  20:29

JOANIKIJE NA SVEČANOJ AKADEMIJI

Ponosimo se "Svetigorom", obnavljala je duhovni život CG

Jubilej, 30 godina “Svetigore” i izlaska iz štampe njenog 300. broja, obilježen je svečanom akademijom u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici a mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je "Svetigora" bila živa riječ koja je obnavljala duhovni život Crne Gore. Mitropolit je na početku svečane akademije rekao da je to vrlo značajan jubilej i da je rad "Svetigore" nešto što treba da služi na ponos Crnoj Gori. 

"Ovo je praznik koji je na početku u samom zamahu vaskršnjeg posta i potpuno je dobra prilika da počnemo i mnoge druge stvari, kao što ove godine počinjemo proslavu 30 godina 'Svetigore".  Vjerujem da ćemo u radosti i najljepšem zajedništvu proslaviti uskoro vaskrsenje Hristovo", kazao je mitropolit Joanikije. 

On je istakao da je "Svetigora" dala veliki doprinos našoj kulturi i cijelo vrijeme riječ crkve, koja se nadaleko čula. 

"To je i naša velika obaveza da jubilej proslavimo kako valja, počevši sa ovom svečanošću, u okviru proslave 'Nedjelje pravoslavlja". Sa proslavama ćemo nastaviti tokom cijele godine", kaže Joanikije. 

Mitropolit je rekao da je "Svetigora" obnavljala duhovni život, ne samo Crne Gore, već cijelog srpstva, a time i cijelog pravoslavlja.

"Posebno ističemo Radio 'Svetigoru' i Izdavačku kuću 'Svetigora”, rekao je mitropolit Joanikije. 

Nagrađeni su i najbolji đački radovi cetinjske Bogoslovije, a imena dobitnika pročitao je đakon Blagoje Rajković. 

Nagrade su uručene za nabolje urađene svetosavske temate. Prva nagrada, rad iz istorije SPC, na temu stradanja veličkih i gornjopolimskih mučenika otišla je u ruke Luke Veškovića. Druga nagrada, rad "Solunski proces", data je Nikoli Lukiću. Treća nagrada, rad "Osnivanje i razvoj srpskih eparhija", data je Draganu Iliću. 

Jerej Leka Vujisić rekao je da je ova akademija posvećena velikom jubileju.

"Prve brojeve 'Svetigore' čuvali smo sa posebnom radošću, oni su veliko svjedočanstvo jednog vremena. Za ovih 30 godina, dosta toga se promijenilo. Ali "Svetigora" je uspjela da prebrodi sva iskušenja. Zahvaljući internetu, glas "Svetigore" čuje se širom svijeta, i zaista je to vaseljenski glas", kazao je Vujisić. 

Kako je poručlo, jezikom ovog svijeta svjedočimo istinu Hristovu.

Tokom akademije, ukazano je da prije 30 godina, trudom i ljubavlju blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija iz štampe je izašao prvi broj “Svetigore”, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje, iz kojeg se razvila velika izdavačka djelatnost. Potom Radio “Svetigora” i čitav informativni sistem Mitropolije crnogorsko-primorske. Rečeno je i da nas sam naziv ’Svetigora’ vezuje i za tlo na kome živimo, to je ime vodopada koji kao da izvire iz temelja moračke lavre Nemanjića. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније