Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Mina ]

28. 02. 2022. 20:40 >> 20:49

OPŠTINA BAR

Za Plantaže lavande prvo mjesto na Hakatonu

Biznis ideja “Plantaže lavande” osvojila je prvo mjesto na Hakaton “Moje biznis rješenje” takmičenju, koje je organizovala Opština Bar u saradnji sa Fondacijom Biznis start centar Bar.

Kako je saopšteno iz barske Opštine, Hakaton, takmičenje u biznis idejama za mlade, održan je danas u velikoj sali Opštine.

Realizacija aktivnosti koja je dio Lokalnog akcionog plana za mlade Opštine, podržana je projektom „Youth 4 Open Innovation“ iz programa Erasmus Plus.

“Učesnici hakatona bili su mladi od 15 do 30 godina koji su imali priliku da iskažu svoju kreativnost i preduzetnički duh, ali i da pokrenu sopstveni biznis”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u ime Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštine Bar, takmičenje otvorila sekretarka Irina Dabović, dok je u ime Biznis centra govorila direktorica Ivana Tomašević.

Kako je saopšteno, svi timovi predstavili su svoje biznis ideje kroz video ili druge prezentacije, ali i kroz direktnu komunikaciju sa žirijem kojim je presjedavao vlasnik firme Allegra Mihailo Vukić, dok su članovi bili privrednici iz Bara Almir Čantić, Vesna Ilić, Mirjana Babić i Darko Janković.

“Prvo mjesto po odluci žirija dobila je biznis ideja “Plantaže lavande”, kroz koju je cilj zasaditi plantaže lavande na teritoriji opštine Bar od kojih bi se u daljem procesu dobijalo eterično ulje za proizvodnju ljekovitih i kozmetičkih preparate”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ideju predstavio Dino Alibašić, a tim su činili još Mirko Tomašević, Alen Pelinković i Vasilije Vukčević.

Drugo mjesto osovjila je ideja “Smart sensor” koju su osmislili Jovan Tomašević i Vojislav Orlandić.

“Cilj ideje je proizvodnja smart senzora, elektronskog uređaja koji zvučnim ili svjetlosnim signalima upozorava korisnika na prepreke a korisnici bi bili osobe sa invaliditetom, ali može se koristiti i za automobile ili druga prevozna sredstva”, navodi se u saopštenju.

Iz barske Opštine su kazali da je treće mjesto na takmičenju osvojila ideja “Wormhouse” Teodore Gašić i Marije Vuksanović.

“Ova ideja odnosi se na održavanje javnih površina čistim ali i proivodnju đubriva kroz sakupljanje izmeta pasa i drugih kućnih ljubimaca koji nedogovorni vlasnici ostavljaju na javnoj površini”, kaže se u saopštenju.

Glavne oblasti za razvoj biznis ideja bile su pametni turizam, pametna poljoprivreda i inovativno rješavanje društvenih problema u lokalnoj zajednici.

Ističe se da je Opština Bar tri prvoplasirane biznis ideje nagradila novčanim nagradama u iznosu od 500, 300, odnosno 200 EUR, dok su ostali učesnici dobili priznanja za učešće na takmičenju, a nagrađeni su i sa po 50 EUR od firme Allegra.

Iz Opštine su kazali da je nagrade dobitnicima uručila potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović, koja je svima zahvala na učešću u takmičenju, a dobitnicima poželjela mnogo sreće u daljem radu sa porukom da njihove biznis ideje zažive i budu uspješne.

“Ona se posebno zahvalila i školama što su dali podršku ovom takmičenju i animirale svoje učenike da se prijave kao i Biznis centru na odličnoj i produktivnoj saradnji”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније