Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

28. 02. 2022. 09:32   >>  12:51 1

BARANIN

"Ispravljamo istorijsku nepravdu nanijetu Veljku Vlahoviću"

Uloga Javnog servisa i Radio Televizije Crne Gore je da bude čuvar pamćenja, trezor nacije, da baštini cjelokupnu političku, ekonomsku, kulturnu i sportsku istoriju ove zemlje, kazala je urednica emisije u Dokumentarnom programu TVCG Nataša Baranin. Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” predstavila serijal "BELLA CIAO" koji se od večeras emituje na TVCG, a prva epizoda posvećena je narodnom heroju, intelektualcu, jako zanimljivoj ličnosti Veljku Vlahoviću i ima naziv “Dva Veljka”.

“Veljko Vlahović je španski borac, poslijeratni diplomata, koji je onu veliku Jugoslaviju, koja je u svijetu bila prepoznata po svom diplomatskom ugledu, predstavljao čak i u Ujedinjenim nacijama i vrlo važnim konferencijama”, kazala je ona.

Veljko Vlahović je izuzetno obrazovana ličnost, podsjeća Baranin. Obrazovao se na najprestižnijim evropskim univerzitetima.

“Veljko Vlahović zaslužuje da ispravimo jednu istorijsku nepravdu koju smo mu nanijeli 90-tih godina kada smo imali reviziju istorije. Mislim da se treba ugledati na veće nacije poput Britanaca koji njeguju svoje istorijske priče i pričaju o ulozi koju su imali tokom Drugog svjetskog rata”, ističe Baranin.

Dodaje da Crna Gora ima značajnu ulogu u Drugom svjetskom ratu i da nikada nije dovoljno priče o tome.

Kako kaže Baranin, priče o junacima i herojima su uvijek aktuelne.

“Priče o herojima koje su već ispričane dobijaju neki novi kontekst u odnosu na vrijeme i ugao koji narator zauzme. Mislim da vrijeme ide nama u prilog s jedne strane, a s druge nam oduzima ono što je činjica. Sada se sve više oslanjamo na rijetka istraživanja i sjećanja i ja sada želim da zabilježim možda posljednja sjećanja na neke jako važne ljude iz naše istorije. I vrijeme nas oslobađa nekih stega koje su bile aktuelne kada su priče prvi put ispričane”, kazala je ona.

Ističe da su odlučili da naše junake prikažu, ne po onome po čemu smo poznati, a to su revolucionarna i poslijeratna djelovanja, nego i njihovu privatnu stranu, a kim su se družili, ili ko su bile dame kojima su oni rekli Bella ćiao prije nego što su uzeli pušku i otišli da ratuju.

Baranin kaže da joj “kopanje po istoriji i arhivama” jako važno i lijepo.

“U našoj profesiji se često istraživačkim novinarstvom smatra samo  aktuelno istraživanje i razotkrivanje aktuelnih političkih ili biznis afera, što svakako jeste jedan od najvažnijih doprinosa naše profesije. Ali vjerujte mi, i kopanje po istoriji je posljednjim momenat da se nešto novo donese i razotkrije”, kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније