Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

28. 01. 2022. 10:39 >> 10:40

CGO

Odgovornije sprovoditi zaštitu ličnih podataka

Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorio je na nizak stepen zaštite ličnih podataka i odsustvo svijesti nadležnih u Crnoj Gori o važnosti tog pitanja.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, povodom 28. januara – Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, pozvali na ažurnije, efikasnije i odgovornije sprovođenje zaštite ličnih podataka.

Iz CGO su pozvali odgovorne u Vladi da pristupe usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa Opštom uredbom Evropske unije (EU) o zaštiti ličnih podataka (GDPR), koja je na nivou Unije stupila na snagu još 2018. godine.

“Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore EU 2021-2023, za prošlu godinu, ukazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izvršilo planiranu pripremu nacrta novih zakona, odnosno izmjena i dopuna važećih zakona koji uređuju tu oblast, što je jedna od obaveza u okviru Poglavlja 23“, kaže se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da, osim Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nije pripremljen ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti za organe koji se bave sprečavanjem, istragama i gonjenjem učinilaca krivičnih djela i izvršenjem krivičnih sankcija.

„GDPR uspostavlja veće standarde zaštite ličnih podataka, jačajući u tome i ulogu organa za zaštitu ličnih podataka, a istom se predviđa i mogućnost izricanja kazne do 20 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Iz CGO su rekli da bi Crna Gora, shodno preuzetim pretpristupnim obavezama, morala da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU.

To, kako su naveli iz te NVO, uključuje i obavezu da se u aktuelna zakonska rješenja, prvenstveno Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, integrišu odredbe GDRP-a, a sa ciljem da se osigura jednak stepen zaštite građana Crne Gore u odnosu na građane EU.

„U procesu zaštite ličnih podataka, CGO ističe neophodnost aktivnijeg i kvalitetnijeg učešća
Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), kao organa odgovornog za kontrolu nad poštovanjem zakona“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da, nažalost, to do sada nije bio slučaj, imajući u vidu da je kontroverzno mišljenje Savjeta tog organa 2020. godine dovelo do masovnog kršenja prava na privatnost osoba, čiji su lični podaci kompromitovani na osnovu takvog mišljenja i odluke Vlade donešene na osnovu njega.

Kako su naveli iz te NVO, nedavno je donešena prva presuda kojom je određena naknada zbog povrede prava jednog od tih lica, čiji su podaci objavljeni pod izgovorom prevencije širenja COVID-a 19.

„Nakon što je Ustavni sud ukinuo takvu Odluku Vlade, postavljeno je i pitanje legitimiteta AZLP da sprovodi dalje aktivnosti u pravcu zaštite podataka“, rekli su iz CGO.

Zbog spornog mišljenja, kako su naveli, Skupština je krajem prošle godine donijela odluku o
razrješenju dva člana Savjeta AZLP, koja su činila većinu u donošenju te odluke.

Iz CGO su rekli da očekuju da će se u narednom periodu pristupiti pripremi neophodnih zakonskih rješenja, ali i da će se što prije iznaći rješenja za imenovanje nedostajuća dva člana Savjeta AZLP, radi ostvarivanja kontinuiteta rada te institucije.

„Izražavamo nadu da će novi članovi Savjeta biti birani po kriterijumu stručnosti i profesionalnog integriteta, što u odnosu na dosadašnje sastave nije uvijek bio slučaj“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније