Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

RTCG Portal [ I. P. ]

27. 01. 2022. 09:07   >>  10:32 3

JEDINI SVJETIONIČAR U CG

Preživio i udar groma, ali samoća ubija

Svjetioničar - jedno je od zanimanja koje nestaje pred tehnološkim napretkom. Uprkos tome, u Crnoj Gori postoji samo jedan svjetioničar - Stanko Stojanović. Živi na rtu Mendra kod Ulcinja.

Stojanović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da 18 godina živi na tom mjestu, te da rijetko ko naiđe u zimskim mjesecima.

"Ljeti naiđe, ima šetača koliko hoćete, ali najviše ima kampera koji su boravili ovdje. Što se tiče života nije loše, samoća malo ubija. Ali odem do grada, nađe se neka zanimacija", priča Stanko.

Njegova je, kaže, obaveza da bude tu u večernjim satima: "U 23 sata se javljam Obalnoj stanici Radio Bar, i ponovo u dva sata. To je moja obaveza. U slučaju da dođe do prestanka s radom svjetionika, moja je obaveza da obavijestim Obalnu stanicu Radio Bar i ona daje upozorenje brodovima da svjetionik ne radi ili da radi smanjenim kapacitetom".

Kaže da je do sada doživio dva udara groma: "Prvi ne znam kako sam preživio".

On kaže da su na svjetioniku živjele dvije porodice. Svjetionik je radio na plin: "Jedna je porodica odmarala, druga je radila." 

Objekat je, navodi on, prije oko desetak kompletno renoviran.

Svjetionik nije doživio turističku valorizaciju, kaže Stojanović, navodeći da do njega prošeta grupa turista: "Ovaj svjetionik je upisan u sve pomorske karte".

To je, kaže, zanimanje za čovjeka koji ima malo više godina i traži svoj mir: "Ja sam navikao, ali odem do grada, popijem kafu i jedva čekam da se vratim".

Bilo mu je teško da se navikne u prvih godinu dana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније