Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

25. 01. 2022. 14:24 >> 18:44
10

REAGOVANJA

Traže disciplinski postupak protiv voditeljke TVCG

Nevladin sektor i pojedini poslanici pozvali su menadžment Radio i Televizije Crne Gore da adekvatno reaguje na izjavu voditeljke Jutarnjeg programa TVCG Jovane Božarić-Stanišić koja se može protumačiti kao opravdanje za nasilje nad ženama.

 

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozvali su menadžment i uredništvo RTCG da pokrenu disciplinski postupak i jasno se ograde od, kako su naveli, ispada voditeljke Božarić-Stanišić kojim se opravdava nasilje nad ženama.

“RTCG mora biti primjer inkluzivnosti, a ne rasadnik mizoginih stavova”, navodi se u saopštenju.

Disciplinski postupak zatražila je i članica Savjeta RTCG Milica Špajak iz LGBT Foruma Progres.

“Kao članica Savjeta RTCG uputila sam prigovor Ombudsmanki RTCG-a i zahtijevala pokretanje disciplinskog postupka protiv voditeljke Božarić-Stanišić. Skandalozni lični stavovi ne mogu biti dio programa Javnog servisa, a nasilje nema opravdanja”, kazala je Špadijer.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković komentarišući izjavu na Tviteru kazala je da za nasilje nema opravdanja i to je jedini ispravni odgovor.

“Žene, pričajte najglasnije što možete, vaš glas treba i mora da se čuje. U ovome smo sve zajedno”, poručila je ona.

Aktivistkinja mirovnog i ženskog pokreta Aida Petrović kazala je da riječi koje je voditeljka Jutarnjeg programa izgovorila o nasilju nad ženama predstavljaju  mišljenje i odraz poimanja i većinski stav institucija i  skoro čitavog društva društva.

“Takvo  poruka koja je jutros upućena iz Jutarnjeg programa TVCG  prije svega porazna  je i obeshrabrujuce za same žrtve nasilja kojima se sa javnog servisa spočitava krivica, osuda i nerazumijevanje i šalje poruka da su same krive za nasilje koje im se dešava”, navela je ona.

Ona je okrivila novi menadžment javnog servisa da se nedovoljno bave ženskim pravima i da ne reaguju na o oglašavanje Crnogorskog ženskog lobija.

Alijansa žena DPS poručuje da neće biti lako iskorijeniti rodnu neravnopravnost koja proizilazi iz matrice patrijarhata, gdje se svi, kako navode, podređujemo pojedincu - muškarcu, a ne poštujemo standard koji treba da važi podjednako za sve. Oni su osudili stavove iznešene u Jutarnjem programu TVCG. 

"Kao društvo, moramo se uvjeriti da civilizacijska regresija dolaskom ove vlasti nije samo politička floskula, već stvarnost koju živimo mjesecima. Zbog ove vlasti ispašta većina građana Crne Gore. Ipak, vjerujemo da Crna Gora ima snage da sačuva svoj put ka vrijednostima modernog društva tako što će retrogradne politike uskoro poslati u trajnu prošlost", navode iz Alijanse žena DPS. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније