Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

25. 01. 2022. 12:38   >>  12:39

CEGAS SAOPŠTIO

Sjednica TS otvorena samo za odabrane

Centar za građanske slobode (CEGAS) saopštio je da je na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta bilo ograničeno prisustvo javnosti, te da je ona bila otvorena samo za odabrane.


"Ako se po jutru dan poznaje, plašimo se da su prvi nagovještaji loši. Danas, kada očekujemo veću transparentnost, otvorenost i svrsishodnost rada tužilaštva, nailazimo na zatvorenost i nesaradnju. Tužilački savjet je, pri svom prvom zaduženju, isključio jedan dio javnosti, braneći se da su prvi prijavljeni, dobili pravo da prisustvuju sjednici", saopšteno je iz CEGAS-a.

Nijesu, kažu, obaviješteni da li je to pravo osigurano samo privilegovanim ili zaista prvim u slanju mejlova tužilaštvu: "Ali je i u prvom i u drugom slučaju jednako loše".

Pitaju i kako Tužilački savjet sebi daje za pravo da vrši klasifikaciju i kvalifikaciju onih koji mogu prisustvovati i onih kojima to nije dozvoljeno.

"Centar za građanske slobode (CEGAS) izrazio je zainteresovanost da, zajedno sa kolegama iz civilnog sektora i medija, prisustvuje konstitutivnoj sjednici Tužilačkog savjeta. Čekajući dugo na konačno formiranje ovog tijela, postojala je velika potreba da čujemo koje novine i planove unosi novi Tužilački savjet. Nažalost, prvo što će ga obilježiti jeste uskraćivanje prava na prisustvo i mogućnost praćenja sjednice", piše u saopštenju.

Podsjećaju kako je posljednja sjednica Tužilačkog savjeta od 30.jula 2021. godine bila otvorena za javnost: "I tada su kolege koje su se prijavile za praćenje, imale pravo prisustva, što jeste dobra praksa transparentnosti i otvorenosti ka društvu. Napominjemo da su mjere zbog kovida 19 i tada bile na snazi".

"Kako se iz Sekretarijata Tužilačkog savjeta pozivaju na Poslovnik Tužilačkog savjeta (Sl.list Crne Gore, 67/2015 i 57/2018), po Članu 19, zaista se prisustvo javnosti može ograničiti “u slučaju nedostatka prostornih uslova za održavanje sjednice”. Da li je zaista Tužilački savjet, samoinicijativno izabrao salu u kojoj nema mjesta za zainteresovane ili je silom prilika bio prinuđen na prostorno ograničenje? Napominjemo da su epidemiološke mjere postojale i 30.jula 2021.godine, kada je kolegama bilo dozvoljeno prisustvo, a prostora je bilo i više nego dovoljno. Po sadašnjim epidemioločkim mjerama, prisustvo 50 osoba u prostoru, koji omogućava propisanu distancu, je dozvoljeno", saopštio je CEGAS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније