Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 01. 2022. 06:42 >> 06:44
1

MOGUĆ UTICAJ

Zabrinjava vlasnička struktura TV kuća u CG

O stanju na medisjkoj sceni govori činjenica da je od televizijskih kuća sa nacionalnom pokrivenošćusamo Javni servis u vlasništvu Crne Gore. Posljednje promjene u vlasničkim strukturama televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao i one koje se očekuju, ukazuju na to da će se najuticajnijim medijima Crne Gore dominantno upravljati iz inostranstva, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju. U praksi to znači, poručuju iz CDT-a, da kapitalisti van Crne Gore mogu na osnovu političkih opcija ili biznis interesa, uticati na profesionalnost i nezavisnost crnogorskih medija.

Prilog: Marija Radulović, TVCG

Osim Javnog servisa, nacionalnu pokrivenost u Crnoj Gori imaju tri komercijalne televizije - Vijesti, Nova M i Prva. U toku je i još jedan konkurs za dodjelu prava na emitovanje, na kome bi nacionalnu frekvenciju mogla dobiti i TV Adria. Da se ovim televizijskim kućama gazduje iz inostranstva pokazalo je istraživanje CDT-a.

"Najnovije promjene u vlasničkim strukturama televizija sa nacionalnom frekvencijom koje su već formalizovane, kao i one koje se očekuju u bliskoj budućnosti, ukazuju na to da će se najuticajnijim medijima Crne Gore dominantno upravljati iz inostranstva. Podsjetimo, ako se realizuju najavljene trgovine, tri od četiri televizije sa nacionalnom pokrivenošću imaće vlasnike iz drugih zemalja", kazao je Goran Delić iz CDT-a.

Ako se realizuje najavljena prodaja Vijesti, United grupa bi mogla imati dominantan uticaj na medijskoj sceni Crne Gore, jer se u njenom vlasništvu nalazi i Nova M, koja je još 2018. godine kupila Pink M televiziju. Iz CDT-a ukazuju da je osnivač i potpredsjednik United grupe Dragan Šolak, srpski biznismen sa švajcarskom adresom.

Takođe, Prvu televiziju kupio je Srđan Milovanović, koji je navodno blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Nedavno je sa radom počela i TV Adria koja takođe, ima gazdu u Srbiji. Njen vlasnik je, podsjećaju iz CDT-a, biznismen Bratislav Stoiljković koji je kupio televiziju A1, bivšu RTV Atlas koju je osnovao odbjegli crnogorski biznismen Duško Knežević.

"Nezainteresovanost i neaktivnost države na ovom polju učinili su da dođe do prodora finansijskih, medijskih i političkih interesa iz inostranstva. U praksi to znači da kapitalisti van Crne Gore mogu svojim aktivnostima, na osnovu preferiranih političkih opcija ili biznis interesa, da direktno utiču na profesionalnost i nezavisnost crnogorskih medija", napominje Delić.

U CDT-u smatraju da nove okolnosti, treba da upale sve alarme kod nadležnih institucija.

"Ova situacija nas dodatno zabrinjava jer nemamo strategiju borbe protiv dezinformativnih kampanja, nemamo mehanizam za provjeru stranih investicija, a izborni proces je nezaštićen od stranih političkih i finansijskih upliva", kazao je Delić.

Iz CDT-a poručuju da je zaštita medijskog prostora jedan od prioriteta, imajući u vidu važnost novinarstva u zaštiti javnog interesa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније