Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2022. 12:00   >>  12:08 3

GRLIĆ RADMAN

Hrvatsku baštinu u CG uvrstiti u obrazovanje

Crna Gora na pravom putu je da u različitostima vidi svoju snagu i vrijednost i da kulturnu baštinu Hrvata Boke Kotorske vidi kao vrijedan doprinos svojoj sveukupnoj kulturi, priznajući njenu nacionalnu, hrvatsku odrednicu, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Takođe je istakao da će nastaviti da se zalaže za uvrštavanje bitnih elemenata hrvatske baštine u crnogorski obrazovni sistem kako bi se hrvatska baština sačuvala od prisvajanja i brisanja.

Juče je u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, održan Okrugli sto na temu: „Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri: nacionalne manjine kao most saradnje i povezivanja“.

Učesnici Okruglog stola bili su, kako pripadnici crnogorske i hrvatske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, odnosno Crnoj Gori, tako i nezavisni hrvatski i crnogorski intelektualci, tj. kulturni radnici, umjetnici iz različitih oblasti, naučnici, teoretičari, istoričari umjetnosti, filozofi i sociolozi.

Uvodni i pozdravni govor imao je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović, koji je istakao  da konferencija treba da bude u funkciji prenošenja stečenih znanja i iskustava, kulturne razmjene i vizije, zajedničkog djelovanja istaknutih predstavnika dvije nacionalne zajednice, hrvatske i crnogorske. “Okupljanje na jednom mjestu velikog broja stručnjaka i aktivista iz raznih oblasti kulture koji vode zajedničkom cilju, još jačem zbližavanju i uvažavanju naše manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Crnoj Gori, a sve u cilju unapređenja zajedničkog života, povećanja kvaliteta života i konačno, obezbjeđenja dugoročnog mira i povjerenja na ovim, često nestabilnim regionalnim prostorima”, kazao je on.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, Seid Hadžić zahvalio se prisutnim gostima na odazivu, predstavio projekat formiranja naučnog kluba dijaspore i osvrnuo se na pitanja manjina.

,,Neophodnost kontinuiranog procesa obavezuje nas da u saradnji sa MVP-om ali i sa drugim ministarstvima, naučnim, obrazovnim i kulturnim institucijama formiramo Naučni klub dijaspore kojeg smo zamislili kao zborno tijelo koje će imati ulogu medijacije i afirmacije ideja i projekata vas koji prisustvujete ovom skupu ali svih onih koji danas nisu sa nama a promovišu slične ili iste ideje bez obzira kojem narodu pripadali i u kojoj državi živjeli," istakao je Hadžić.

Naučni klub dijaspore ima za cilj okupljanje naučne radnike iz cijelog svijeta, a koji imaju porijeklo iz Crne Gore kao i njihove prijatelje i saradnike koji će u skladu sa potrebama i mogućnostima formirati usko specijalizovane grupe i koji će u konačnici pružati savjetodavnu i stručnu podršku institucijama i pojedincima u Crnoj Gori.

“Podrška je zamišljena u pogledu unapređenja rada ovdašnjih naučnih i obrazovnih institucija, prenosu znanja i iskustava, uspostave saradnje sa sličnim institucijama i organizacijama širom svijeta kao i svojevrsna odskočna daska mladim i talentovanim iz Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Hadžić je istakao da je Crna Gora bogata zemlja, prije svega jer ima manjinske narode koji vole Crnu Goru.

“To je istina koju možda ne mogu razumjeti čak ni naši susjedi, a često ni sami nismo svjesni tog bogatstva. Za budućnost ove države, bez ikakve dileme, to je resurs posebne specifične vrijednosti.

Svijet u kojem živimo je opterećen nasljeđem sindroma tzv. viših i manjih naroda, važnijih i manje važnih, sve do potpunog nepriznavanja i nipodaštavanja manjina. Naša iskustva u prošlosti često opterećena balkanskim pokličom “krvi i tla” ni nama u tom smislu ne ostavljaju prostora da se opustimo i da aktivno ne radimo na jačanju svijesti o značaju pomenutog “resursa posebne specifične vrijednosti”. Ovaj današnji skup je u toj svrsi, i za nas je od posebne važnosti”, kazao je on.

Zapadni Balkan je u osnovi jedinstven kulturološki prostor a razlike i specifičnosti mu daju veliku potencijalnu dinamičku energiju kojoj moramo naći put koji ovaj prostor vodi miru i stabilnosti. “Energija kao i svaka druga energija može biti i pogrešno usmjerena, često i rušilački, a naša iskustva nas uče i obavezuju da moramo naći taj put za pozitivnu dinamiku, za slobodan razvoj kultura koje nas podižu na civilizacijskoj ljestvici naroda“, dodao je Hadžić.

Predstavnici dijaspore upoznali su prisutne o svom radu i stvaralaštvu, a učesnici iz Crne Gore su dali mišljenje o značaju i dometima naše kulturne i naučne dijaspore za njenu maticu, sa fokusom na Hrvatsku.

“Cilj ovog projekta je da ohrabri i podstakne njihove dalje aktivnosti, ali i aktivnosti njihovih matičnih država i nacionalnih kultura, stoga je ova konferencija bila u funkciji prenošenja stečenih znanja i iskustava, kulturne razmjene i vizije, zajedničkog djelovanja istaknutih predstavnika dvije nacionalne zajednice uz institucionalnu podršku Uprave kojom se grade mostovi saradnje i razumijevanja, što dugoročno donosi buduće benefite i trasira jasan putokaz bliskih i prijateljskih odnosa dvije susjedne zemlje”, saopšteno je iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније