Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. [ Mina ]

11. 01. 2022. 13:42   >>  13:44 15

MFSS

Počele prijave za obeštećenje majki sa troje ili više djece

Korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više djece od ponedjeljka mogu u centrima za socijalni rad predati zahtjeve za obeštećenje, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Iz tog Vladinog resora naveli su da je obeštećenje predviđeno Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece.

„Tim zakonom otklanjaju se posljedice nastale ukidanjem zakonskog prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece i uređuju uslovi obeštećenja bivših korisnica“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se zahjev podnosi u roku od 60 dana od stupanja na snagu tog zakona.

„Zakon je stupio na snagu 8. januara, a posljednji dan za podnošenje zahtjeva je 9. mart ove godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da pravo na obeštećenje, u skladu sa tim zakonom, imaju korisnice mjesečne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima je ono pripadalo od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukoliko im je pravo ukinuto.

Navodi se da pravo na obeštećenje pripada i korisnicama čiji je pravni status uređen Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda od 19. aprila 2017. godine nakon isteka vremena korišćenja naknade koje je propisano tim zakonom.

„Korisnice kojima je pravo na naknadu po Zakonu o izvršenju Odluke Ustavnog suda prestalo po isteku roka od 60 dana od stupanja na snagu Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, odnosno 9. marta ove godine, zahtjev za obeštećenje mogu podnijeti u roku od 30 dana od dana prestanka prava na naknadu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da bivše korisnice ostvaruju naknade u procentualnim iznosima od 70 odsto i 40 odsto, u visini koja im je bila utvrđena kao korisnicima naknade po osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Kako su naveli, u skladu sa odredbama Zakona, uz zahtjev se obezbjeđuju dokaz o obustavi prava na naknadu po osnovu rodjenja troje ili više djece, dokaz da nije korisnik penzije i da nije obveznik osiguranja.

Iz Ministarstva su pojasnili da pisani zahtjev stranke nije propisani obrazac, već slobodna forma, gdje se navodi da stranka aplicira za obeštećenje kao bivša korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece i da prilaže potrebne dokaze.

Kako su naveli, dokaz o obustavi prava na naknadu po osnovu rodjenja troje ili više djece po službenoj dužnosti obezbjeđuju centri za socijalni rad, ukoliko stranka uz zahtjev ne priloži rješenje o obustavi naknade.

Iz Ministarstva su rekli da dokaz da nije korisnik penzije obezbjeđuje centar za socijalni rad od Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja
(PIO), osim za korisnice penzije, koje dostavljaju dokaz od Fonda PIO da su podnijeli zahtjev za obustavu penzije zaključno sa 31. martom ove godine.

Oni su kazali da dokaz da nije obveznik osiguranja obezbjeđuju centri za socijalni rad od Uprave prihoda i carina.

Iz Ministarstva su naveli da pravo na obeštećenje prestaje ako korisnica prava zasnuje radni odnos, registruje se za obavljanje preduzetničke ili poljoprivredne djelatnosti, ili ostvari pravo na penziju u skladu sa zakonom.

Korisnice prava na obeštećenje su, kako su rekli iz Ministarstva, dužne da nadležnom centru za socijalni rad prijave svaku promjenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava na obeštećenje, u roku od 15 dana od nastale promjene.

„Za sada u nadležnim centrima nema gužvi, a ukoliko bude potrebe obezbijediće se i dodatni kapaciteti za prijem stranaka. Za sva pitanja i nedoumice potencijalne korisnice mogu se obratiti nadležnim centrima“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније