Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

18. 12. 2021. 16:42 >> 16:43
3

LAKIĆ APELOVAO

Preispitati izbor poslovnog direktora Centra za kulturu

Centar za kulturu Danilovgrad na korak je do izbora neregularnog direktora, jer će odbornici u ponedeljak dati sagasnost na neregularnosti Savjeta ove institucije, kazao je samostalni odbornik u SO Danilovgrad Milivoje Lakić. On je u saopštenju dostavljenom Portalu RTCG kazao da je stanje u kulturi Danilovgrada u poslednje dvije godine više nego zabrinjavajuće.

"Nego, navikli su Danilovgrađani i Danilovgrađanke da vrlo malo dobijaju kulturnih sadržaja u svojim institucijama pa ih iz tog razloga ili kultura ne zanima, ili to interesovanje negdje drugo nalaze. Za svo to vrijeme za dvije institucije kulture u svojoj opštini po planiranom budžetu za 2022.godinu kao poreski obveznici izdvajaju preko 340 000 eura", kazao je Lakić. 

Po njegovom sudu, kada se racionalno sagleda slika Danilovgrada i kulture u njemu može se postaviti pitanja, zbog koga se troši taj novac. 

"Nelegitiman Savjet Centra za kulturu Danilovgrad, baš onakav kako je mimo zakona izglasan glasovima DPS-a, na prethodnoj sjednici SO Danilovgrada nastavlja da bezakonje sprovodi i u postupku izbora poslovnog direktora na kojeg se čeka više od dvije godine", naveo je Lakić.

Kako tvrdi, baš taj „stručni Savjet“ koji po Statutu JU Centar za kulturu Danilovgrad treba da čine stručnjaci u kulturi, u ovoj instituciji se malo drugačije ponaša.

"Ovo opštinsko tijelo daje sebi za pravo da se bavi neregularnim postupcima i to na štetu građana. Od početka djeluje neregularno. U Danilovgradu odbornici DPS-a smatraju da profesorica fizike i engleskog jezika jesu stručnjaci za kulturu ali i za pravne nauke. Pa samim tim ova grupa 'stručnjaka' za kulturu daje sebi za pravo da raspiše konkurs za poslovnog direktora u kom izostavljaju ključne informacije konkursa koje su gotovo nezapamćene, sem ako je u pitanju namješten konkurs", cijeni Lakić. 

Kako tvrdi, da li taj svemogući direktor dolazi iz 'Kinšase', Bandića, sa Slapa ili vrha DPS-a, manje je važno. Lakić kaže da je na ovom konkursu koji je sproveden bez prava žalbe, bez konkursne komisije i bez intervjua, izabran kandidat, višegodišnji direktor nekoliko osnovnih škola na teritoriji Danilovgrada, osoba bez dana radnog iskustva u kulturi i ima 180 ects iako je konkursom traženo isključivo 240 ects kredita.

"Dakle, izabran je kandidat koji nema 240 kredita, nema pravo da učestvuje na konkursu, dok je kandidatu sa odgovarajućom stručnom spremom (specijalista produkcije 240 ) dato obrazloženje da on ne pojseduje radno iskustvo u nivou stručne spreme. Stoga apelujem na odbornike SO Danilovgrad na zdrav razum i poštovanje zakona pa da na narednoj sjednici smijene ovaj neregularan Savjet, izaberu novi i raspišu konkurs po svim standardima u skladu sa zakonom", tvrdi Lakić. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније