Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

04. 12. 2021. 07:34 >> 07:35

ZBOG PANDEMIJE

Medicinskog otpada više za oko 70 tona

Gotovo 70 tona više medicinskog otpada sakupljeno je prošle godine u odnosu na 2019. godinu, a glavni razlog tome je pandemija koronavirusa.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je tokom prošle godine zdravstveni sistem dodatno opteretila epidemiološka situacija, koja je iziskivala upotrebu lične zaštitne opreme tokom rada zdravstvenih radnika (jednokratni kombinezoni/ mantili, kecelje, maske, rukavice,kaljače...), jasno je da je navedena vrsta iskorišćene opreme, koja se smatra infektivnim otpadom, uticala na povećanu količinu stvorenog otpada," podaci su Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U dokumentu Ministarstva se navodi da je od samog početka pandemije, zbog liječenja pacijenata, povećana količina medicinskog otpada, jer su na dnevnom nivou opšte bolnice imale povećan broj hospitalizovanih pacijenata.

Ministarstvo zdravlja je za preuzimanje više vrsta medicinskog otpada zaključilo koncesioni ugovor sa konzorcijumom koji čine podgorička "Ekomedika" i italijanski "Officine Meccaniche Perjani Srl Vinovo”.

Podaci o količinama pokazuju da je "Ekomedika" prikupila 505 tona medicinskog otpada.

Povećanje medicinskog otpada nije primjetno samo u dijelu koji se tiče infektivnog otpada. U 2020. godini količina farmaceutskog otpada iz zdravstvenih ustanova iznosila je 1.610 kilograma, dok je samo godinu ranije iznosila 627 kg.

"Ova vrsta otpada se vraća proizvođaču ili se predaje ovlašćenoj organizaciji za obradu opasnog otpada", navodi se u dokumentu, u kojem se ističe i da je preuzimanje i odlaganje hemijskog otpada iz zdravstvenih ustanova Crne Gore vrši barski "Hemosan".

Otpad se obrađuje što je moguće bliže mjestu njegovog nastajanja, odnosno u regionu u kojem je proizveden, da bi se u toku transporta izbjegle neželjene posljedice na životnu sredinu. Izbor lokacije postrojenja za obradu ili odlaganje otpada vrši se u zavisnosti od lokalnih uslova i okolnosti, vrste otpada, njegove zapremine, načina transporta i odlaganja,ekonomske opravdanosti,kao i od mogućeg uticaja na životnu sredinu.

U prošloj godini je porasla količina patoanatomskog otpada u zdravstvenim ustanovama, sa pet na devet tona.

Iz privatnih zdravstvenih ustanova sakupljeno je 35 tona medicinskog otpada (infektivnog i oštrog),odnosno prosječno po mjesecu 2,9 tona. Shodno epidemiološkoj situaciji primjetno je pravilnije razvrstavanje i pakovanje u adekvatnu ambalažu u odnosu na prethodni period, konstatuje se u Izvještaju o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније