Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Dnevne [ I. P. ]

02. 12. 2021. 07:07   >>  07:09 4

ĐUKANOVIĆ I JELUŠIĆ

Loša ocjena ministarki Bratić očekivana

To što je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić najlošije ocijenjeni član crnogorske Vlade nije iznenađenje, budući da su tome doprinijele i neke njene ranije izjave koje su polarizovale društvo, a svaki dan njenog ostanka na toj poziciji nanosi direktnu štetu svim građanskim opcijama u vladajućim strukturama koje je podržavaju, smatraju programski direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Petar Đukanović i profesorica Božena Jelušić.

Podsjećamo, nedavno istraživanje Centra za građansko obrazovanje i Damara pokazalo je da se Bratić našla na začelju liste ocjenjivanih ministara, saocjenom.2,51.

Početak mandata ministarke Bratić obilježile su izjave koje su dijelile crnogorsku javnost, poput onih da je žena četnik, ali i da su Crnogorci produkt etničkog inženjeringa.

Govoreći o tome da li su takve izjave mogle doprinijeti slaboj ocjeni koju je dobila od crnogorskih građana, Jelušić za Dnevne kaže da je ministarka svojim objavama i izjavama najviše štetila sebi, ah je i “dolivala ulje na vatru” kada je u pitanju javno mnjenje, koje je dovedeno do svojevrsnog zaoštravanja.

Upitan kredibilitet

“Čini mi se da je ministarka čak uložila napor da ublaži svoje vrijednosne stavove, ah su nametnute obaveze u preglomaznom ministarstvu i imenovanje kadrova ‘po podubini’ zapravo uništili kredibilitet same institucije i presudno uticali na percepciju o ministarki Bratić”, kazala je Jelušić.

Sa druge strane, Đukanović u izjavi za Dnevne ističe da je kredibilitet ministarke za rukovođenje tako važnim i osjetljivim resorima bio upitan od samog početka zbog, kako je rekao, “brojnih spornih, nekada vrlo radikalnih i nacionalističkih, javnih istupa”.

“Vrijeme je pokazalo da je ministarki bilo važnije da afirmiše svoj svjetonazor i interese određenih grupacija nego da radi u javnom interesu, a to su građani na kraju prepoznali i loše ocijenili”, rekao je Đukanović, poručujući da je njena smjena imperativ.

On podsjeća da su Bratićkine sporne izjave i stavovi i prilikom najave njenog imenovanja kod velikog broja društvenih aktera, aliigrađana izazivale snažnu sumnju da li se radi o pravom izboru za tu zahtjevnu funkciju.

“Brzo je ministarka potvrdila sve sumnje u nedoraslost funkciji koju pokriva, a logična posij edica je i empirijska potvrda lošegučinka, očemu svjedoči ocjena koju su građani i građanke dali ministarki”, kaže Đukanović.

Ocjenjujući da nije bilo teško očekivati takvu ocjenu, Jelušić smatra da joj je ipak manje doprinijela sama ministarka, a mnogo više zamisao “da se uopšte formira jedan ovako kompleksan i zahtjevan resor sa čak četiri velika sistema”.

Šteta zbog tužbi nesaglediva

“Pored toga, riječ je o resoru koji je snažno povezan sa pitanjima identiteta i sa društvenim vrijednostima”, kazala je Jelušić i podsjetila da je premijeru Krivokapiću svojevremeno poslala pismo u kojem ga je molila da još jednom kritički razmotri kako činjenicu spajanja četiri resora, tako i imenovanje Bratić za ministarku.

Ona smatra i da je polarizacija u društvu naročito ojačala nakon smjene starih i imenovanja novih direktora obrazovnih i institucija kulture.

Na pitanje Dnevnih kako bi generalno ocijenili rad ministarstva na čijem je čelu Bratić, Đukanović podsjeća na brojne kritike upućene na račun njenih poteza, te apel Vladi da pokrene inicijativu za njenu smjenu.

I Jelušić i Đukanović ukazuju na veliku štetu i posljedicu koju će imati tužbe zbog nezakonitih smjena u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

“Smatram da 157 pokrenutih tužbi zbog smjena u obrazovanju, a svakako će ih biti i u kulturi, posebno izostanak individualizacije u ovom dijelu posla, predstavlj aju više struki balast za reso re kojima ministarka upravlja”, kazala je Jelušić.

“Nesagledive je štete Bratić nanijela u svim resorima koje pokriva. Istakao bih posebno aferu nezakonite smjene direktora vaspitnoobrazovnih ustanova kao jedan od njenih prvih poteza nakon stupanja na funkciju, a koja je rezultirala stotinama tužbi protiv Ministarstva, koje će izvjesno doći na naplatu iz budžeta, odnosno džepa građana”, rekao je Đukanović.

I premijer da razmotri svoje izjave

Na pitanje očekuje li da premijer Zdravko Krivokapić, koji je takođe loše ocijenjen u istraživaju, nešto preduzme nakon ovakvih rezultata istraživanja CGO i Damara, Jelušić kaže kako je i sam premijer često imao nesmotrene i problematične izjave koje su kompromitovale principe za koje se deklarativno zalagao.

“Očekujem da premijer prvo samokritički razmotri efekte sopstvenih zamisli o strukturi MPNKS”, rekla je Jelušić.

Revanšizam?

Đukanović smatra i da nema naznaka da premijer osjeća odgovornost zbog loše percepcije građana o svom radu.

"Demokratske vlasti osluškuju stavove javnosti jer je to svojevrsna evaluacija njihovog rada i trude se da koliko je moguće taj rad koriguju kako bi unapređivali djelovanje u javnom interesu. Mi nemamo iluzuju da će se to sad desiti kod nas", rekao je Đukanović.

Interesantno je, kaže, koliko se aktuelna Vlada brzo otuđila od građana i koliko, nakon samo godinu, demonstrira ignorantski stav prema sudu javnosti i vrijeđa razum svih nas.

On kaže i da u novijoj političkoj istoriji "nijesmo imali primjer nekog ministra koji je sa više posvećenosti sprovodio revanšizam od nje".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније