Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

01. 12. 2021. 19:53 >> 19:54

JAVNA RASPRAVA

Tužilaštvo trenutno nema kapaciteta za ispitivanje imovine

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) izrazilo je potrebu za analizom da li će zahtjevima kao što je primjena Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom moći da odgovori imajući u vidu postojeće kadrovske kapacitete. VDT je kazalo da sadašnji kapaciteti nisu na nivou potreba koja su iskazala državna tužilaštva.

Vlada je objavila Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Ovaj akt je poznat kao Zakon o porijeklu imovine.

VDT je sugerisalo da se analizira da li je moguće odgovoriti značajnom dopunskom radu sa sadašnjim kapacitetima. Tvrde da nije u dovoljnoj mjeri definisano šta je to imovina nezakonitog porijekla, te kako će tužioci razlikovati kada je imovina nezakonitog porijekla, a kada je stečena kriminalom.

Pri tom, tvrde, da oduzimanje nezakonito stečene imovine nije svojstveno parničnom postupku nego krivičnom, pa rješenja o parničnom postupku treba razmotriti.

Advokatska komora tvrdi u komentaru da sadašnji kapaciteti Zaštitnika imovinsko pravnih odnosa Crne Gore nijesu dovoljni za primjenu nadležnosti koje se Zaštitniku povjeravaju ovim nacrtom zakona.

MANS je tražio da se precizira period u kome se primjenjuje Zakon, odnosno na koji se period sticanje imovine može primjeniti.

Takođe, traži da se granica za ispitivanje imovine podigne za najmanje 100 hiljada eura, kao i da se uvede javna funkcija kao dodatni kriterijum. 

Predlažu da nezakonito bogaćenje javnih funkcionera bude kriminalizovano. 

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu sugeriše da se preduzme sve što je moguće da se postupci sprovedu bez posljedica koje bi država kasnije morala da plaća pred sudom u Strazburu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније