Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

30. 11. 2021. 17:53 >> 17:54

MPNKS – TELEKOM

Obezbijedili internet konekciju za 100 osnovnih škola

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), u saradnji sa Crnogorskim Telekomom obezbijedilo je internet konekciju za 100 osnovnih škola koje se nalaze u ruralnim područjima Crne Gore.

Iz MPNKS je saopšteno da su načelnica odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju u tom resoru Marina Matijević i ekspert za korporativnu komunikaciju u Telekomu, Matija Otašević, uručili direktorima škola opremu potrebnu za kvalitetnu internet konekciju.

“Ovaj projekat predstavlja prvu fazu šire inicijative predviđene Nacrtom Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema, prema kojoj će internet signal biti dosupan svim vaspitno- obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Matijević je kazala da je opremanje svih objekata vaspitno-obrazovnih ustanova jedan od preduslova za digitalizaciju obrazovnog sistema.

“Donacijom Crnogorskog Telekoma obezbjeđuje se mobilni internet u 100 objekata područnih ustanova osnovnih škola”, rekla je Matijević.

Ona je kazala da je obezbjeđivanje interneta na tim lokacijama od posebnog značaja, jer je osnovni cilj omogućavanje istih uslova za obrazovanje svim đacima, bez obzira na udaljenost škola.

“Interent u školama će doprinijeti da djeca, koja pohađaju nastavu, imaju pristup digitalnim sadržajima koje mogu da koriste, što direktno utiče na povećanje kvaliteta nastave“, rekla je Matijević.

Iz Telekoma su kazali da je nastavljena gotovo deceniju i po duga i uspješna saradnja te kompanije sa Ministarstvom prosvjete, na projektu obezbjeđivanja besplatnog interneta za škole.

Otašević je istakao da Telekom od 2007. školskim i predškolskim ustanovama Crne Gore pruža podršku u vidu besplatnog pristupa internetu.

Kako je dodao, Telekom, omogućava i pristup uslugama neophodnim za rad tih ustanova i digitalizaciju obrazovanja.

“Osim besplatnog fiksnog interneta za oko 200 školskih jedinica u crnogorskim gradovima, od 2019. godine pokrili smo 150 prigradskih i ruralnih područnih jedinica mobilnim internetom”, kazao je Otašević.

On je poručio da su u Telekomu uvjereni da je uspješno društvo samo ono koje uspije da premosti digitalni jaz.

Iz MPNKS su naveli da će, u skladu sa sporazumom između Ministarstva i Telekoma, ova kompanija i ubuduće nastojati da za škole u područjima u kojima za to postoje tehničke mogućnosti, obezbijedi korišćenje TurboDSL-a i optike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније