Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

30. 11. 2021. 13:35   >>  13:37

BRĐANIN

Policija posvećena suočavanju sa bezbjednosnim izazovima

Crnogorska policija posvećena je suočavanju sa bezbjednosnim izazovima, a saradnja sa partnerima ključna je za pozitivan rezultat u borbi protiv svih vrsta kriminala, pa i protiv krijumčarenja migranata, ocijenio je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Iz Uprave policije je saopšteno da je Brđanin, kao predsjedavajući Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), danas otvorio radionicu o jačanju istraga o krijumčarenju migranata u državama članicama te asocijacije.

Radionica je, kako se navodi, organizovana uz podršku Međunarodnog programa za obuku i pomoć policiji (ICITAP).

Iz policije su kazali da će se na radionici, koja će trajati dva dana, govoriti o najizraženijim bezbjednosnim izazovima i jačanju saradnje u vođenju istraga o krijumčarenju migranata u državama članicama SEPCA-e.

"Crnogorska policija je veoma posvećena suočavanju sa bezbjednosnim izazovima koji nam prijete, te je tijesna i istrajna saradnja sa svim partnerima ključna za pozitivan rezultat u borbi protiv svih vrsta kriminala, pa tako i u borbi protiv krijumčarenja migranata“, rekao je Brđanin.

Brđanin je kazao da socio-ekonomske krize koje sa sobom nose i fenomen migracija otvaraju polje za kriminalno djelovanje koje ne poznaje granice i iskorištavanje takvog stanja za stvaranje profita ilegalnim putem.

"Moramo zajedno, udruženim snagama da radimo na njihovom suzbijanju i stvaranju bezbjednog ambijenta za sve građane tako što ćemo biti jedan korak ispred organizovanih kriminalnih grupa.“, istakao je Brđanin.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da je pomoć crnogorskim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za njih veoma značajno pitanje.

"Jačanje istraga o krijumčarenju migranata mora biti naš zajednički cilj kojem stremimo, a može se postići samo kroz snažnu saradnju na regionalnom nivou“, rekal je Rajnke.

Ona je navela da će se saradnja zasnivati na izgradnji multilateralnih slučajeva koji uključuju više partnerskih agencija, razmjeni obavještajnih podataka i zajedničkim krivičnim gonjenjem učinilaca krivičnih djela, uključujući i krivično gonjenje zasnovano na okvirima Europolovih zajedničkih istraga.

Iz policije su kazali da radionici prisustvuju i partneri iz Europola i Fronteksa.

Kako su naveli, radionici prisustvuju i predstavnici globalne inicijative MARRI-a i IOM-a, sa kojima Uprava policije ima odličnu saradnju u domenu borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata i koji će kroz izlaganja pružiti jasniju i širu sliku izazova koje donose migraciona kretanja.

Iz policije su kazali da je regionalna saradnja na području Jugoistočne Evrope u velikoj mjeri doprinijela postizanju značajnih rezultata u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније