Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Darko Bulatović, TVCG ]

28. 11. 2021. 16:22 >> 16:25
3

BIVŠI LOGORAŠ ZA TVCG

"Logor u Morinju se prećutno prepušta zaboravu"

Morinj, malo mjesto ušuškano u Bokokotorskom zalivu, dugo je skrivalo tajnu o mučenju i torturi više od 300 hrvatskih zatvorenika sa Dubrovačkog ratišta tokom ratnih operacija 1991. godine. Kažnjena su, dvije decenije kasnije, četiri pripadnika bivše JNA, ali ne i nadređeni u komandnom lancu.

"Ne mogu zbog toga kriviti narod ali je političar kriv. Ja ne amnestiram ni jednog. Nijesu kažnjeni ni izvršioci a kamoli političari. Oni su zaštićeni toliko da mogu raditi šta im je volja i rade šta im je volja", kazao je za TVCG Metodije Prkačin, bivši logiraš u Morinju.

Metodije Prkačin iz Cavtata, već trideset godina traga za istinom o grozotama u logoru Morinj kroz koje je prošao u jesen 1991. godine. Četiri presude i 12 godina zatvora za četvoricu pripadnika bivše JNA, epilog su jedinog sudskog procesa u Crnoj Gori. O komandnoj odgovornosti ni riječi. Slučaj Morinj se prećutno prepušta zaboravu, sumnja Prkačin.

“Moja država nas nije štitila, nego smo mi sami tužili Crnu Goru, ali država Crna Gora i država Hrvataska po tom pitanju nijesu učinile dovoljno, ne dovoljno, nego ništa. Zašto, to pitanje i ja postavljam, ali nema odgvoora”, kaže za Prkačin”, navodi Prkačin.

Tri decenije kasnije o logorima na prostorima bivše Jugoslavije priča se makar otvorenije, iskrenije, smatra istraživač i novinar, rođeni Splićanin Eugen Jakovčič. Dokazuje to i Škola političkih studija iz Crne Gore čiji su polaznici, među kojima su bili političari, tužioci, novinari, NVO aktivisti, slušali svejdočenja sa dubrovačkog ratišta.

“Ovakava studijska putovanja zapravo pomažu da nove generacije mladih ljudi u Crnoj Gori zapravo dobiju jednu konkretnu, na činjenicama utemeljenu priču o tome što se događalo nakon rata i doprinosi ne samo izgradnji povjerenja, što je naročito važno, nego zapravo i jača demokratske procese u Crnoj Gori”, ističe Jakovčič.

Veliki korak na tom putu izgradnje povjerenja napravljen je nedavno kada su delegacije dvije države prvi put nakon 30 godina položile vijenac na ispred kapije logora. Crna Gora je u međuvremenu platila i oko milion i po eura nadoknade bivšim logorašima. No, daleko od toga da je pravda zadovoljena, zaključuje Prkačin.

“Kazne su morale biti takve da se nikom ne isplati činiti zločin, da se ne isplati niko ubijati, maltretirati, a ove kazne nisu to dokazale”, poručuje Prkačin.

Logor Morinj osnovan je svega nekoliko dana nakon napada na Dubrovnik. Na vlasti u Crnoj Gori bio je DPS, koji su predvodili tadašnji predsjednik države Momir Bulatović i premijer Milo Đukanović. Đukanović se prije 21 godinu u Cavtatu, u svoje i ime Crne Gore, izvinio za sva stradanja koja su stanovnicima Hrvatske tokom rata nanijeli stanovnici Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније