Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ M.L.B. ]

26. 11. 2021. 14:40   >>  14:41

KRIVOKAPIĆ

CG prepoznata kao promoter mira

Suočavanje sa prošlošćšu ima smisla samo ukoliko se iz tog iskustva izvuku zaključci koji građane čine boljima, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i naglasio da je Crna Gora prepoznata kao promoter mira i regionalne saradnje.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarap sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija (UN) i specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitom.

Navodi se da je Krivokapić istakao da vjeruje da relevantni subjekti u društvu posjeduju dovoljan demokratski kapacitet da definišu najbolji put za izgradnju sistema po uzoru na najrazvijenije evropske demokratije.

"Krivokapić je specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a Nderitu kazao da shvata da suočavanje sa prošlošćšu ima smisla samo ukoliko se iz tog iskustva izvuku zaključci koji građane čine boljima", kaže se u saopštenju.

Osuđujući sve primjere govora mržnje, Krivokapić kazao je da sloboda izražavanja mora podrazumijevati odgovornost govornika, kao i vrlo preciznu kaznenu politiku.

Krivokapić ocijenio je da Crna Gora njeguje dobre odnose sa svojim susjedima, da je prepoznata kao promoter mira i regionalne saradnje i da je nosilac politike koja u prvi plan stavlja kompetentnost, a u odnosu na nacionalno, prednost daje građanskom.

Navodi se da je Nderitu, kazala da cijeni napore Crne Gore i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu, u borbi protiv kršenja ljudskih prava i iskorake koje je napravila u pogledu sprovođenja preventivnih mjera, osobito kada je u pitanju negacija genocida i ratnih zločina.

Ističe se da je u tom smislu, pohvalila izglasavanje rezolucije o Srebrenici, u junu 2021.

„Vi ste dobar primjer. Usvojili ste nekoliko zakonskih akata koji pomažu da se ostvari zajedništvo“, istakla je Nderitu.

Ona je, kako su kazali, pohvalila orijentisanost Vlade ekonomskom osnaživanju građana, naročito Vladin projekat besplatnih udžbenika za sve osnovce, ističući da obrazovni sistem treba da bude najsnažniji instrument države u suzbijanju govora mržnje.

"Specijalna savjetnica poručila je da društvene mreže imaju veliku ulogu u povezivanju i komunikaciji, ali da njihov prostor nosi sa sobom određene rizike i opasnosti za korisnike, jer nije sasvim zakonski regulisan", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније