Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

26. 11. 2021. 09:14   >>  12:35 3

CAMOVIĆ-VELIČKOVIĆ

Ove godine 25 prijetnji i napada na novinare

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović-Veličković saopštila je da je u Crnoj Gori ove godine zabilježeno 25 napada i prijetnji prema novinarima i medijskim radnicima u našoj zemlji, što je, kako je rekla, neslavni rekord od 2014. godine.

Camović-Veličković je u emisiji Link na Radiju Crne Gore saopštila da je ovo ujedno i najlošija godina kad su u pitanju napadi i prijetnje novinarima.

"Primjera radi, prošle godine je bilo 17 tih slučajeva. Svjedoci smo svi velikih tenzija u društvu, nekako kao po pravilu se to sve prelama preko leđa zaposlenih u crnogorskim medijima", rekla je Camović-Veličković.

Na pitanje šta učiniti da se to zaustavi, ona je kazala da bi svi trebalo da prijiavimo incident ili neprijatnost koju doživimo.

Uvijek prijaviti napade

"Čuli smo od kolega prethodnih dana da se sve to dešavalo, ali da oni to nijesu prijavljivali. Uvijek treba prijaviti i pustiti da vidimo šta država može da uradi", kazala je Camović-Veličković.

Podsjeća da je bilo dosta fizičkih napada na novinare u Crnoj Gori, ali da nijedan od tih slučajeva nije riješen: "To nijesu normalni uslovi rada i to ne treba da trpimo, i da ćutimo na takve stvari".

Ona napominje da je država koja bi morala da reaguje kad su u pitanju napadi na novinare.

Istakla je i da je situacija na prostoru Zapadnog Balkana, kad su mediji u pitanju, problematična po više osnova.

Camović-Veličković je, govoreći o novinarstvu danas u Crnoj Gori, istakla da su novinari preopterećeni, što uslovljava manje analitičkog i istraživačkog novinarstva.

"Sve su to neke dnevne stvari koje plasiraju političke partije, mi smo transmiteri onog što oni saopštavaju. Malo je kvalitetnog novinarstva, a uzroci su brojni. I taj strah, pristisci, to je sve demotivišuće. Demotivišući su uslovi u redakcij ugdje sve to radite za mizernu zaradu", istakla je Camović-Veličković. 

Istakla je da je država "tokom prošle i ove zaista pomogla crnogorske medije".

"I prošla i ova vlada su uradile dosta, da li je to zakonito, transparentno, to je drugo pitanje, ali novca u crnogorskim medijima ima. Sindikat medija je nedavno objavio istraživanje u kom smo objasnili da većina crnogorskih medija ili makar svi vodeći crnogorski mediji posluju u plusu", saopštila je Camović-Veličković, uz napomenu da zaposleni to ne osjećaju.

Vujisić: Pravio sam početničke greške

Novinar PCnena i građanski aktivista Vuk Vujisić, kojem je nedavno prijećeno zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka iz Morače, kazao je da je bilo dosta prijetnji koje nijesu prijavljene, a koje su bile učestalije i jače prethodnih mjeseci, nego posljednji mjesec kada se sve aktuelizovalo.

"Pravio sam početničke greške, kad nijesam prijavljivao prijetnji, kad je bilo zamalo fizičkog obračuna, prijetnji da će mi slomiti telefon i kameru od glavu. Bitno je da novinari ne naprave moju grešku i da, čim se suoče sa prijetnjama, to prijave", rekao je Vujisić.

Novinar Pobjede Nenad Zečević govorio je svom iskustvu i pritiscima koje je doživio od direktora ANB-a zbog teksta koji je objavio u vezi sa dešavanjima na Cetinju.

Zečević: Presedan u slučaju ANB-a

"Direktor ANB-a je podnio prijavu u kojem je optužio mene da sam objavio tajni podatak sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost, odnosno iz izvještaja ANB-a o dešavanjima na Cetinju. U pitanju je presedan. Medij je dužan da izvještava u javnom interesu, a ne da štiti tajni podatak", rekao je Zečević u Linku, navodeći da je ovo jedinstven slučaj u Evropi.

On kaže da je negirao navode iz prijave direktora ANB-a, navodeći da je u tekstu iznio podatke koji su bili poznati.

"Pisao sam o situaciji u bezbjednosnom sektoru, sukobima na relaciji premijer-ministar unutrašnjih poslova, tako da je kompletno izvještavanje Pobjede u vezi sa Cetinjem bilo u javnom interesu", rekao je Zečević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније