Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

18. 11. 2021. 15:35 >> 15:40

MITROVIĆ O DEVASTACIJI TARE

Naišli na gotovu štetu, jedino rješenje remedijacija

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naišlo je na gotovu štetu, kada je u pitanju narušavanje ekosistema Tare zbog izgradnje autoputa i to pokušava da sanita kroz Planove remedijacije, istakao je ministar Ratko Mitrović koji je danas sa saradnicima obišao lokacije na kojima je prethodno konstatovana šteta u životnoj sredini Čestogaz, Uvač i Mataševo.

Ministar je naglasio da nije posvećeno dovoljno pažnje kvalitetu prilikom izrade projektne dokumentacije za regulaciju rijeke Tare, a samim tim i njene valorizacije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekologije, planovi remedijacije napravljni su za pomenute tri lokacije, kako bi se utvrdilo stvarno činjenično stanje u odnosu na izvještaje.

"Radovi bi trebalo da se izvode intenzivnije na ovom potezu, posebno imajući u vidu da se vodostaj rijeke Tare u ovom periodu zna itekako povećati. Radovi se moraju završiti u što kraćem roku. Tara je biser koji mora da ostane sačuvan", poručio je Mitrović.

U cilju prevazilaženja problema na potezu Pajkov vir-Uvač IV, kako navode u saopštenju, direktor Direktorata za građevinarstvo, Goran Gorašević je prethodno organizovao sastanak sa svim učesnicima projekta (MKI, upravljačem projekta Monteputem, MPŠV, nadzorom Ingerop, Državnom komisijom za tehnički pregled, Državnom revizorskom komisijom i predstavnicima MEPG-a).

Na tom sastanku je dogovoreno da predstavnici MPŠV, kao i predstavnici Uprave za vode razmotre opciju izdavanja Vodnih uslova po postojećim uslovima, a sa čime su bili saglasni ostali učesnici sastanka.

"Postupak remedijacije je završen samo na prvoj lokaciji Uvač, dok su radovi vezani za implementaciju mjera remedijacije na ostalim lokacijama u toku. Sekretarijat za urbanizam Opštine Kolašin odobrio je pejzažno uređenje na potezu Uvač IV", naglašavaju u Ministarstvu.

Osim ministra obilasku autoputa su prisustvovali i direktor Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin; direktor Direktorata za građevinarstvo Goran Gorašević, sekretar MEPG Radovan Bojović, glavni državni arhitekta Mirko Žižić i direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Milan Gazdić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније