Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 11. 2021. 10:49 >> 10:50

PODRŠKA USSCG

Borba za opstanak zdravstvenog i turističkog dragulja

Unija slobodnih sindikata uputila je pismo podrške sindikalnoj organizaciji Instituta "Dr Simo Milošević“ Igalo koja je najavila štrajk upozorenja. Kako ističu, daju punu podršku naporima da zaštitite svoj profesionalni integritet, njihova radna i ekonomsko-socijalna prava. Napominju da je njihova borba, borba i za opstanak zdravstvenog i turističkog dragulja Crne Gore.

"Posebno uvažavamo činjenicu da je vaša iskrena borba usmjerena na očuvanje Instituta 'Dr Simo Milošević' Igalo, kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti. Unija slobodnih sindikata upućuje i apel Vladi Crne Gore i reosornim ministarstvima da što hitnije pokrenu sve mehanizme i preduzmu konkretne korake koji će osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta", naglašavaju u pismu podrške.

Kako dodaju, za više od 70 godina postojanja i poslovanja ovog zdravstvenog giganta, Institut je dokazao svoj značaj i dao puni doprinos pružanju kvalitetne zdravstvene zašite kako građanima/kama Crne Gore, tako i brojnim inostranim pacijentima.

Nemjerljiv je, naglašavaju, doprinos koji Institut daje u promociji Crne Gore na inostranom tržištu, a odnos zaposlenih u Institutu u pružanju kvalitetne zdravstvne brige i zaštite bio je i ostao poseban brend koji je osiguravao da se Institutu, kao prepoznatoj i cijenjenoj destinaciji zdravstvenog turizma, uvijek iznova vraćaju kako domaći, tako i inostrani posjetioci.

"Institut je ustanova od posebnog značaja i Vlada Crne Gore je dužna da je zaštiti i očuva, čuvajući tako jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle, te čuvajući tako budućnost svih zaposlenih u Institutu i njihovih porodica, ali i budućnost svih građana Herceg Novog, cijele primorske regije, te cijele Crne Gore. Očuvanjem Instituta kao centra zdravstvenog turizma, očuvaće se i jedinstveni Centar za naučno-istraživački rad orjentisan na fundamentalna i klinička istraživanja iz oblasti preventivne medicine, balneologije, fizikalne medicine i rehabilitacije. Put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji pretpostavlja posebna ulaganja u naučno istraživački rad i inovacije. Urušavanje Instituta, koji kao svoju organizacionu jedinicu ima Centar za naučnoistraživački rad, predstavljalo bi svojevrstan korak unazad u procesu evropskih integracija. Dopuštanje da radni status preko 500 zaposlenih Insituta bude doveden u pitanje predstavljalo bi korak od hiljadu milja unatrag u odnosu na evropske integracije", ocjenjuju u Uniji.

Kako dodaju, dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, samo su dovodili do urušavanja ustanove i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav bio povoljan "plijen“ za navodne "strateške investitore“.

Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se statiti na put. Očekuju da Vlada Crne Gore pokaže iskren i odgovoran, domaćinski odnos prema crnogorskom, zdravstvenom i turističkom gigantu i omogući uslove za njegov nesmetan rad.

Ujedno su pozvali i Opštinu Herceg Novi da se snažnije uključi u rješavanje gorućih problema, pomogne zaposlenima i menadžmentu da zajedno sa njima artikuliše zahtjeve prema Vladi i drugim odgovornim organima i institucijama.

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore u prethodnom periodu dala je doprinos borbi da se Institut zaštiti od štetnih privatizacionih pokušaja i da većinski paket akcija Instituta ostane u vlasništvu države. Sada, kad su zaposleni Instituta u Igalu postali dio naše sindikalne porodice, naša nastojanja da zaštitimo Institut i sve zaposlene u njemu dodatno su osnažena. Vaša borba je i naša borba i u njoj smo zajedno. Vaši apeli su i naši apeli. Vaši rizici su i naši rizici. U vašim naporima za bolju budućnost Instituta, vas i vaših porodica i građana Herceg Novog, u nama imate iskrenog saborca i podršku", poručili su sindikalnoj organizacija i zaposlenima u Institutu iz Unije slobodnih sindikata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније