Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

10. 11. 2021. 10:44   >>  10:45

REGIONALNI VODOVOD

Devastatori o svom trošku da saniraju korito Morače

Država treba da natjera devastatore da o svom trošku saniraju devastirano područje u donjem toku Morače i da ga što prije vrate ako je moguće u pređašnje stanje, kazali su iz Regionalnog vodovoda.

Odbor direktora Regionalnog vodovoda pozdravlja odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) o mjerama na zaštiti riječnog korita i obale u donjem toku Morače, od devastacije od strane moćnih pojedinaca, ali i gubitka vode.

Iz Regionalnog vodovoda navode da se nelegalna eksploatacija, odnosno nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva koji predstavljaju zaštitu karstnog izvorišta Bolje sestre, odvija od početka regionalnog vodosnabdijevanja 2010. godine i, kako dodaju, ima velike posljedice po izvorište Bolje sestre.

"Zadovoljstvo da je MPŠV prepoznalo što Odbor direktora Regionalnog vodovoda u kontinuitetu iznosi, da je i zvanično potvrđena veza između eksploatacije šljunka i smanjenja izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre. Zbog toga podržavamo predlog ovog ministarstva i iskazanu odlučnost da uvede red u oblasti eksploatacije riječnih nanosa u području zaštitne druge zone vodoizvorišta Bolje sestre, posebno u dijelu eliminisanja nelegalnih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je bivša vlast, radi profita pojedinaca i kompanija, zatvarala oči pred prekomjernom eksploatacijom šljunka u donjem toku Morače, čak i u zaštićenom području, što je uticalo na pad izdašnosti vodoizvorišta Bolje seste.

"Da se MPŠV ozbiljno pozabavila ovom problematikom govori činjenica da se kontrola radi od strane pripadnika Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove, a dogovorena je i zajednička kontrola poreske i tržišne inspekcije čije rezultate očekuju. Na predmetnoj dionici nalazi se više separacija za eksploataciju šljunka nelegalno podignutih na državnom zemljištu, pri čemu važno istaći da nijedan subjekt nema dozvolu izdatu od strane Uprave za vode za eksploataciju šljunka", dodaje se u saopštenju.

Smatraju da je nelegalnim aktivnostima odavno trebalo stati na kraj.

"Ali prethodnoj vlasti bilo je potrebno deset godina da shvate da ovaj projekat i ovo izvorište koje se često naziva projektom koji je promijenio Crnu Goru, koji je označio ekonomski i turistički razvoj ne samo primorja, već cijele zemlje, uništeno od strane koncesionara bliskih njima, i da je izdašnost smanjena za više od 80 odsto. Izdašnost pomenutog izvorišta je u 2005. godini bila 2660 litara u sekundi, a u septembru prošle godine svega 334 litra u sekundi. Zbog takvog odnosa novo rukovodstvo Regionalnog vodovoda ulaže velike napore da kroz istraživanja i kroz saradnju sa ekspertima traži rješenja kojima će se prevazići da se postojeće stanje sanira", kazali su.

Iz Regionalnog vodovoda dodaju da sprovode naučna istraživanja, u saradnji sa EBRD i fondovima EU, vrijednosti oko 500.000 €, sa ciljem zaštite i unapređenja kapaciteta izvorišta Bolje sestre za nove razvojne projekte i vodosnabdijevanje primorja.

"Sve više prikupljenih podataka ukazuje da nekontrolisano vađenje šljunka iz aluviona Morače, na prostoru Grbavci i na ušću Cijevne, predstavljaju jedan od faktora koji je uslovio opšte opadanje nivoa podzemnih voda na cijelom prostoru i ugrožavanje jedne hidrauličke veze između aluviona rijeke Morače i karsteizdeni, koja je imala dugotrajno procijeđivanje i filtracije u pravcu Bolje sestara. Sa remećenjem hidrauličkih odnosa, ubrzavanjem toka rijeke Morače, došlo je do situacije koja ima za posljedicu da je neophodna sanacija i zaustavljanje svih daljih aktivnosti koje remete prirodno stanje i prirodni režim isticanja", navodi se u saopštenju.

Ističu da je novi menadžment Regionalnog vodovoda unaprijedio komunikaciju između svih partnera uključenih u proces zaštite izvorišta Bolje sestre.

"Pojačan je nadzor ugroženih lokacija, sprovode se preventivne i represivne zakonom propisane mjere, a javnost se redovno informiše o preduzetim aktivnostima na zaštiti vodotoka. Nadamo se da će se nastaviti sa još intenzivnijom kontrolom i zaštitom od slučajeva nelegalne eksploatacije riječnih nanosa", kazali su.

Očekuju da se uz pomoć medija, građana i NVO sektora nelegalne aktivnosti blagovremeno spriječe, jer se ovaj problem može riješiti samo zajedničkim i koordinisanim pristupom zaštite izvorišta Bolje sestre.

"Dio podataka koji su do sada prikupljeni u okviru prekograničnog Interreg - IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa, a koji se odnose na Studiju monitoringa, kontrole i zaštite izvorišta Bolje sestre, ukazuju na antropogeni uticaj, odnosno uticaj ljudskih aktivnosti na vodoizvorište i na količine vode na ovom prostoru", navodi se u saopštenju.

Ističu da je nakon odluke Vlade u decembru prošle godine o uvođenju zabrane eksploatacije šljunka i pijeska u donjem dijelu Morače, skoro su u cjelosti eliminisane ove nelegalne aktivnosti, što Regionalnom vodovodu znači mnogo za očuvanje izvorišta Bolje sestre.

"Odbor direktora je posvetio prioritetnu pažnju ovom izazovnom problemu, imajući u vidu da je država uložila preko 100 miliona eura u projekat Regionalnog vodovoda i da od očuvanja izvorišta direktno zavise stotine hiljada ljudi. Tražićemo da se od strane nadležnih insitucija striktno sprovode rigorozne mjere koje će spriječiti uništavanje vodoizvorišta Bolje sestre. Međutim, osim toga, tražićemo odgovornost svih koji su svojim djelima doveli do devastacije ovog izvorišta i da će mnogi morati položiti račune za učinjena nepočinstva. Ono što je je bitno u čitavoj ovoj priči i što sada poprima ozbiljne dimenzije, imajući u vidu sve do sada rečeno, ima nekih indicija da se otvori istraga po tom pitanju. Sve ono što se navodi, kao i saznanja koja imamo, postoje indicije da je u pitanju i koruptivni dil koji je sklopljen sa kompanijama koja su uništila vodotok donjeg dijela Morače i vodoizvorište Bolje sestre, čime su nanijeli ogromnu štetu Regionalnom vodovodu. Zato država treba da natjera devastatore da o svom trošku saniraju devastirano područje u donjem toku Morače i da ga što prije vrate ako je moguće u pređašnje stanje", zaključuju iz Regionalnog vodovoda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније