Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

30. 10. 2021. 09:26   >>  11:45 39

JOANIKIJE

"Amfilohije se nije dao uloviti"

Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina, kazao je mitropolit Joanikije na liturgiji povodom godine od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Saopštivši da liturgiji prisustvuju premijer, predsjednik Skupštine i poslanici Joanikije je kazao da se oni nijesu odvojili od naroda i da se nada da neće biti ograničeni zemaljskim interesima već da će se žrtvovati za narod.

U sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici završena je Sveta zaupokojena liturgija i pomen na grobu Amfilohija. Liturgiji su prisustvovali Premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ministri Aleksandar Stijović i Vesna Bratić, za koje je mitropolit kazao da su i dalje uz narod i da se nijesu odvojili. 

“Nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavjet blaženopočivšeg mitropolita koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budeemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda”, kazao je Joanikije.

Joanikije istakao je da je Amfilohije nosio Hrista i duh njegov u srcu.

“Imali smo arhijereja koji je bio i ostao sasut blagodeti duha svetoga. Čovjeka takve ljubavi i revnosti da je sebe prinio Bogu kao žrtvu, a tako i našem narodu i svakom od nas pojedinačno”, kazao je mitropolit.

Dodao je da bi svako klonuo duhom u vrijeme kada je Amfilohije došao u Crnu Goru.

“Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina. Trebalo je hrabrosti da se učini nešto od ispepeljene Crne Gore bezbožništva. Ali je on vjerovao i došao je da razgori oganj vjere”, kazao je Joanikije i dodao da je Amfilohije vratio Crnu Goru Hristu. 

Na Liturgiji su bili i lider SNP-a Vladimir Joković, lider Prave Marko Milačić, predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, kao i funkcioner Demokrata Boris Bogdanović. 

Među pristutnima u Hramu su i Aleksandar Damjanović i predsjednik opštine Budva Marko Carević.

 

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније