Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

28. 10. 2021. 14:55 >> 14:56
2

RASPISAN KONKURS

Praksa u Njemačkoj za mlade do 30 godina

Ako imate do 30 godina, posjedujete diplomu ili ćete je uskoro dobiti, u toku je konkurs za plaćenu višemjesečnu praksu u Njemačkoj. Riječ je o konkurusu „Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana“, koji mladim ljudima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci, saopšteno je iz EU info centra.

Na konkurs se do 16. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 30 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org.

“Prakse se nude studentima ekonomije, menadžmenta, prava, novinarstva i poljoprivrede, kao i kandidatima različitih tehničkih i tehnoloških akademskih usmjerenja. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok je poznavanje njemačkog jezika prednost”, navodi se u saopštenju.  

Ovaj program, koji postoji već 18 godina, realizuje i finansira Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom Zoran Ðinđić.

„Kroz program je do sada prošlo blizu 900 mladih ljudi iz regiona, koji su stekli nova neprocjenjiva profesionalna i lična iskustva, počev od prilike da rade za svjetski prepoznate kompanije, u multinacionalnom okruženju, uče jezik, upoznaju nove kulture, stiču samostalnost i šire krug prijatelja i poslovnih saradnika. To su samo neke od povoljnosti programa, koji sada već ima dugu tradiciju“, navode oni.

Praksa počinje 1. jula 2022. godine. Pored mjesečne stipendije, Program pokriva troškove smještaja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

“Važno je naglasiti da svi stipendisti dobijaju i zdravstveno osiguranje, koje obuhvata i liječenje usljed infekcije korona virusom. Pored finansijske podrške, Program pruža i podršku u svim administrativnim i organizacionim obavezama tokom boravka u Njemačkoj. Jedinstveno životno iskustvo”, navodi se u saopštenju.

Na praksi u Njemačkoj bilo je XX mladih iz Crne Gore, a među njima je i Luka Petrić, koji se nedavno vratio iz Njemačke. On je šestomjesečnu praksu obavio u kompaniji Uniper SE u Dizeldorfu.

„Praksa mi je mnogo značila, jer sam upoznao potpuno drugčiji koncept rada nego u Crnoj Gori. U pitanju je velika korporacija, koja djeluje interkontinentalno. Naučio sam mnogo novih stavri, pogotoov kako su organizovane te velike firme, kakva je hijerrhija, šta je inženjering. Kada je u pitanju prviatni život, praksa je jedno nevnjerovatno i jedinstveno iskusvto, jer  imate priliku da upoznate mlade ljude iz Zapadnog Balkana i uvidite koliko smo zapravo povezani. Tokom prakse se stvaraju doživotna prijateljstva, nezavisno odakle dolazite“, poručuje ovaj maldi inženjer.

Luka je sada dio Alumni kluba, koji čine bivši stipendisti Programa njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana. Pored druženja i putovanja, Alumni klub organizuje različite konferencije i seminarima širom regiona i pruža mogućnosti za profesionalno umrežavanje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније